Panheel

Uit Genealogie Limburg Wiki

Panheel (Limburgs: Panhael) is een gehucht in Midden-Limburg (Nederland) dat behoort bij het kerkdorp Heel, in de gemeente Maasgouw.

Geschiedenis

In de middeleeuwen was Panheel, net als Pol en Heel, in het bezit van de heren van Horn. Panheel behoorde toen tot de Heerlijkheid Pol en Panheel. Via de families van Horn en van Ghoor komt Panheel in het bezit van Gerard Assuerus de Horion.

Van onbekende datum tot de inval van de Fransen vormde Panheel een eigen schepenbank. Later werd met de voormalige heerlijkheid Pol een gemeente gevormd met de naam Pol en Panheel. Na slechts 20 jaar, in 1818 werd deze gemeente opgeheven en ging Pol naar Wessem en vormde Panheel met Heel de nieuwe gemeente Heel en Panheel. Klik hier voor een overzicht van de akten van Burgerlijke Stand.

Monumenten

  • De oude sluis Panheel in het kanaal Wessem-Nederweert, die gebouwd is tussen 1925 en 1928.
  • Panheel heeft geen eigen kerk, maar een kapel die dienst doet als hulpkerk van Heel. In 1875 werd door D. Theelen in Panheel een kapel gebouwd ter ere van O.L. Vrouw van het H. Hart. 'S winters konden de inwoners hier de mis horen. In 1944 werd de kapel vrijwel geheel verwoest. Na de oorlog werden er geldinzamelingen en een fancyfair in het dorp gehouden voor de nieuw te bouwen kapel. Architect Pierre Wegels uit Weert werd benaderd om een nieuwe kapel te ontwerpen. Er werden stenen van de oude kapel, en verwoeste huizen gebruikt. In 1947 was de kapel gereed.

Literatuur