Overleg:Verhef

Uit Genealogie Limburg Wiki

Beste Ad,

Verhef is de benaming voor het opdragen van het leengoed aan de leenheer en het afleggen van de eed van hulde en trouw. Het bedrag dat hierbij moest worden betaald, is het heergewaad. Deze laatste term is de meestgebruikte benaming in de leenaktenboeken van het hertogdom Gelre die ik al jaren geleden helemaal heb doorgespit.

Verhef en de betaling hiervoor moeten duidelijk van elkaar worden onderscheiden, maar worden door jou en anderen (ten onrechte) op één hoop gegooid.
De pagina's op internet waarbij verhef en heergewaad gelijk worden gesteld, lijken grotendeels van elkaar overgeschreven maar zijn daarom nog niet inhoudelijk juist (helaas ook bij Wikipedia niet). Ik stel voor dat je e.e.a. nog eens goed uitzoekt en laat vooralsnog aan jou de eer om de inhoud van deze pagina te corrigeren.

--Loe 3 nov 2008 19:16 (CET)

Ik neem jouw informatie alvast gedeeltelijk over, maar heb aarzeling bij jouw gelijkstellen van relevering (leenverheffing) en verhef. Het eerste heeft in elk geval betrekking op de procedure, maar het tweede daarnaast (en mogelijk meer specifiek) op het 'product'. Dat laat ik dus nog even in het midden. -- Ad 4 nov 2008 12:02 (CET)
Hoewel deze begrippen onderscheiden moeten worden, gebeurt dat in het taalgebruik minder. Dat is overigens geen uitzonderlijk verschijnsel. Immers, deverbatieve naamwoorden als leiding, of ook tekening, maar ook bijvoorbeeld aankoop, hebben eigenlijk een dubbele betekenis (proces of product).
Aanvullende informatie en enige referenties met betrekking tot de productbetekenis van verhef zijn inmiddels aangebracht. -- Ad 4 nov 2008 21:25 (CET)