Overleg:Crijns

Uit Genealogie Limburg Wiki

Onderzoek

Ik ben deze genealogiepagina al een tijdje tegengekomen in mijn onderzoek naar de Crijnsen, maar ik heb me altijd afgevraagd waarom veel van Paul Orbons' onderzoek hierin niet is verwerkt. Sommige elementen komen zelfs niet overeen (bv., deze pagina toont een huwelijk tussen X en Y, terwijl Paul Orbons' onderzoek een huwelijk tussen X en Z toont en Y met iemand anders verenigt). Ik vroeg me af of de persoon, die de herziene versie van februari dit jaar heeft overzien (d.w.z., Harry Luijten), hier meer van af zou weten. Zelf heb ik Paul Orbons' 400 jaar CRIJNS uit Nuth pas een maand tot mijn beschikking, dus ik heb weinig tijd gehad om alle informatie met kruisverwijzing te beoordelen. --Cellindir (overleg) 13 apr 2024 06:39 (UTC)

Reactie Harry Luijten:

U kunt mij via e-mail benaderen: clemhar[@]planet.nl (zonder [] uiteraard). Ik wil dan graag ingaan op de verschillen. Hou er rekening mee dat vooral in de oudste generaties de gegevens van Paul Orbons niet altijd correct zijn. Over gegevens van personen na 1800 kan ik meestal weinig zeggen. Ik concentreer mij op de periode 1600-1800.

Hartelijk bedankt voor de snelle reactie. Correspondentie via deze overlegspagina lijkt me verstandiger dan via e-mail, zodat andere geïnteresseerden kunnen meekijken met de discussie, dus ik zal de verschillen hier uiteenzetten. Overigens zal dit even duren, want ik heb de komende weken weinig tijd en het onderzoek bevat veel informatie.
Ik kan in ieder geval een belangwekkend en opmerkelijk verschil uitlichten: in Paul Orbons' onderzoek wordt bewezen dat de doopdatum van Elisabeth HOUBEN (echtgenote van Franciscus CRIJNS, 1652-1719) ...-08-1665 is, wat zeer onwaarschijnlijk is, aangezien ze dan bij de geboorte van haar eerste kind nog slechts 10 jaar oud zou zijn. Aangezien u zich richt op de periode 1600-1800, leek mij dit een goed voorbeeld om mee te beginnen. --Cellindir (overleg) 15 apr 2024 09:59 (UTC)

Reactie Harry Luijten:

Ik vermoed dat Paul Orbons hier de informatie uit de klappers heeft overgenomen. De betreffende passage in het doopboek van Nuth is nagenoeg onleesbaar en ik kan op basis van de digitale kopie geen Elisabeth Houben identificeren.
Bovendien kan een achtjarige bruid wel uitgesloten worden. Zelf denk ik dat Elisabeth rond 1651 geboren is als dochter van Godefridus (ook wel Gerardus of Everardus) Houben en Anna Essers op basis van de peters en meters die optreden bij haar kinderen.