Midden-Limburg

Uit Genealogie Limburg Wiki

Midden-Limburg is een deel van de Nederlandse provincie Limburg. Het gebied ligt centraal in de provincie ter weerszijden van de Maas.
Het gebied wordtbegrensd

 • in het noorden door links van de Maas de vroegere Peelrandgemeenten Meijel, Helden en Maasbree, die sinds kort samen met Kessel de gemeente Peel en Maas vormen, en rechts de gemeente Venlo dan wel Beesel -- een recent gemaakt onderscheid, zie beneden[1];
 • aan de westzijde door de gemeenten Weert en Nederweert, die wel tot de streek gerekend worden.
 • aan de zuidkant ligt de grens bij de gemeente Sittard-Geleen.

De twee belangrijkste steden in Midden-Limburg zijn Weert en Roermond. De "Ontwikkelas Weert-Roermond" maakt een belangrijk deel uit van de "Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg".

Gemeentelijke herindeling

Midden-Limburg heeft recent een ingrijpende gemeentelijke herindeling ondergaan. Daarin was Kessel niet betrokken. Echt en Susteren waren al in 2003 gefuseerd. De herindeling betrof de volgende elf gemeenten, die per 1 januari 2007 als vier grotere verder zijn gegaan:

 • Roggel en Neer, Heythuysen, Haelen en Hunsel vormen de nieuwe gemeente Leudal.
 • Maasbracht, Thorn en Heel vormen de nieuwe gemeente Maasgouw.
 • Roerdalen en Ambt Montfort worden samengevoegd onder de naam Roerdalen.
 • Roermond en Swalmen worden samengevoegd onder de naam Roermond.

Gemeenten

Het gebied omvat op bestuurlijk niveau aldus zeven gedeeltelijk nieuwgevormde gemeenten (Weert, Nederweert, Maasgouw, Leudal, Roermond, Roerdalen en Echt-Susteren), voortgekomen uit de volgende veertien gemeenten van voor de recente gemeentelijke herindeling in Midden-Limburg:

rechter Maasoever

(van noord naar zuid de volgende gemeenten)

 • Roermond (met onder meer Roermond, Herten, Swalmen, Asselt, Boukoul en Maasniel)
 • Roerdalen (een eerdere samenvoeging van Melick, Herkenbosch, Vlodrop, vermeerderd met Ambt Montfort (een eerdere samenvoeging van Montfort, Posterholt en Sint Odiliënberg)
 • Echt-Susteren (mede omvattende Pey, Roosteren, Koningsbosch en Nieuwstadt)

→ maar op bestuurlijk niveau niet meer: Beesel (met Reuver) (wordt nu alleen officieus nog wel tot Midden-Limburg gerekend).[1]

In de huidige visie van de provincie is Echt-Susteren bij Midden-Limburg getrokken en is Beesel in het noorden ervan afgevallen. Men heeft op ambtelijk niveau dus een meer diagonale uitsnede uit de provincie gemaakt, in plaats van de vroegere meer horizontale. Daarmee wordt ingegaan tegen de traditie. Echt en vooral Susteren horen er voor het gevoel van de noordelijke en westelijke Midden-Limburgers eigenlijk nog niet zo duidelijk bij, maar in de opvatting van de provincie en het bedrijf voor Regionale Economische Ontwikkeling (REO) Midden-Limburg BV nadrukkelijk wel. De voormalige zelfstandige gemeente Susteren hoorde wel bij Zuid-Limburg, maar na de fusie met Echt in 2003 werd de formele grens verlegd.

links en rechts van de Maas

 • Maasgouw (met Ohé en Laak, Maasbracht en Stevensweert), Thorn en Heel (met Beegden, Panheel en Wessem)

linker Maasoever

 • Leudal, een fusie van Haelen (met Horn, Buggenum en Nunhem), Heythuysen (met Baexem, Grathem en Kelpen-Oler), Hunsel (met Ittervoort, Haler en Neeritter), Roggel en Neer (met Heibloem), en

→ maar niet meer: Kessel, waarvan de buurtschap Kessel-Eik van oudsher tot Midden-Limburg werd gerekend, maar nu alleen officieus nog wel eens. Het behoort echter tot de nieuwe gemeente Peel en Maas.

Weerterland

 • Nederweert (met Ospel, Ospeldijk, Nederweert-Eind en Leveroy)
 • Weert (met onder andere: Tungelroy, Altweerterheide en Stramproy)

Zie ook

Noot

 1. De gemeente Beesel ligt op het snijpunt tussen Noord- en Midden-Limburg. De VVV Beesel-Reuver valt onder de VVV Midden-Limburg.