Merkelbeek

Uit Genealogie Limburg Wiki

Merkelbeek (Limburgs: Merkelbek) is een dorpskern in oostelijk Zuid-Limburg (Nederland), en maakt samen met Bingelrade, Schinveld en Jabeek deel uit van de gemeente Onderbanken. Merkelbeek ligt net ten noordwesten van Brunssum, waarop het dorp uitkijkt. Merkelbeek was tot 1982 een zelfstandige gemeente.

Naam

Merkelbeek is genoemd naar het beekje dat (tegenwoordig moeilijk herkenbaar) door deze oude dorpskern stroomt.

Het tegenwoordige Merkelbeek wordt gevormd door de dorpskern Douvergenhout. Het oorspronkelijke Merkelbeek ligt tegenwoordig op het grondgebied van de gemeente Brunssum, waar het onder de benaming De Kling of Onder-Merkelbeek of Oud-Merkelbeek bekend staat.

Monumenten

De Clemenskerk van Merkelbeek werd gebouwd in 1876 en is ontworpen in neogotische stijl. In 1935 volgde een uitbreiding. De oude kerk van Merkelbeek, die voor 1876 dienst deed, bevindt zich op grondgebied van de gemeente Brunssum in de buurtschap De Kling. In 2005 werden de klokken uit deze oude kerk gestolen, maar kwamen weer terecht bij een oudijzerhandelaar. Sinds 1234 is Merkelbeek een eigen parochie.

Archieven

De Doopregisters beginnen in 1610, de Huwelijksregisters in 1622 en de Overlijdensregisters in 1647 (parochie H. Clemens). Zie ook deze link DTB-registers en Burgerlijke Stand.