Kasteel van Millen

Uit Genealogie Limburg Wiki

Naar Wikipedia

Het Kasteel van Millen of Huis Millen is een ruïne bij Nieuwstadt in Nederlands-Limburg, net over de grens van het Duitse dorp Millen. Zij bestaat uit een donjon uit de veertiende eeuw, een stuk ringmuur en een zwaarder muurdeel.

Van het eerste kasteel, dat in 1287 afbrandde, is niets meer terug te vinden op de motteheuvel, evenmin als van de herbouw. Het opnieuw gebouwde kasteel was in 1365 zo vervallen, dat men de opdracht gaf het wederom te verbouwen. Waarschijnlijk stamt de huidige ruïne nog van die tweede herbouw. De laatste herbouw is waarschijnlijk in fases verlopen. In de strijd tussen Gelre en Karel V zou het kasteel verwoest zijn door zowel Maarten van Rossum, als door René van Chalon. Wat hier werkelijk gebeurde is echter niet bekend. Op de landdag van Gulik-Kleef-Bergh werd afgesproken de kastelen Born en Millen af te breken. Alleen Born werd echter in die tijd afgebroken; Millen pas in de achttiende eeuw.

In de zeventiende eeuw werd zo'n 100 meter van het oude kasteel een nieuw gebouw opgetrokken, dat rond 1700 uitgebreid werd met lage dienstgebouwen.

Het nieuwe kasteel is niet te bezichtigen, maar vanaf de weg zien. De ruïne van het oude kasteel is vooral 's winters gedeeltelijk te zien.

Externe link