Kasteel Wissen

Uit Genealogie Limburg Wiki

Kasteel Wissen (Schloss Wissen) is een waterburcht ten zuiden van het stadje Weeze in het district Kleef. Het kasteel ligt dicht tegen de Nederlandse grens aan het riviertje de Niers, die in Nederland in de Maas uitmondt. Kasteel Wissen is al eeuwenlang in het bezit van de familie Van Loë, oorspronkelijk een invloedrijke adellijke familie uit de Nederrijn.

Het slot stamt waarschijnlijk uit de periode rond 1316. Oorspronkelijk huisde de van oorsprong Vlaamse familie Van der Straeten in het slot, als leen van het klooster St. Viktor in Xanten.In 1372 stelde Graaf Adolf I van Kleef de kerspel Weeze alsook het huis van Heinrick van der Straeten te Wissen onder zijn bescherming. Na de dood van de laatste mannelijke Van der Straeten in 1440 verkocht diens dochter Anna het slot in 1461 voor 9450 Rijnse Guldens aan Johan van den Loe. Deze kocht het goed als bruiloftsgeschenk voor zijn zoon Wessel en diens bruid Lyssbeth van Beerenbroeck

Hertog Johan II van Kleef verhief Wissen in 1497 tot een zelfstandige heerlijkheid, als beloning voor de trouwe dienst van Wessel van den Loe. De familie van de Loe werd in 1629 onder het familiehoofd Degenhardt Bertram opgenomen in de vrijherenstand en in 1808 onder Edmond baron de Loë tot Rijksgraaf verheven.

Het kasteel wordt tot op de dag van vandaag voor privébewoning gebruikt door de familie.