Janissen

Uit Genealogie Limburg Wiki
Tree3c.jpg

Algemene informatie

De familienaam Janissen is een patroniem afgeleid van de roepnaam Janis, kort voor Sebastianus. Bij de volkstelling van 1947 kwam de naam 224 maal voor in Nederland, waarvan 178 in Limburg. Volgens de telefoongids van 1993 waren er toen landelijk 103 abonnees met de naam Janissen, met een concentratie op de rechter Maasoever tussen Roermond en Venlo.

De naam Janissen zien we voor het eerst bij Belia Janissen, die in 1638 in Swalmen trouwt met Willem Hermens. Vanaf 1644 vinden we in Swalmen de dopen van kinderen van Henricus Janissen (ook: Janssen!) en Beel Deijtiens alias Van Elmpt. Eveneens vanaf 1644 woont het echtpaar Willem Janissen en Heilken van Meyel in Swalmen, waar we later ook hun kinderen Maes, Marie en Hendrik aantreffen. In 1648 wordt een buitenechtelijk kind geboren waarvan een Jan Janissen de vader zou zijn.

Damasus Janissen trouwt in 1666 met Catharina Daemen; het echtpaar krijgt 7 kinderen, waarvan enkele jongens de lijnt voortzetten. Vanaf het eind van de 17e eeuw worden de genealogische verbanden steeds duidelijker.

Bronnen