Huls

Uit Genealogie Limburg Wiki

Huls (Limburgs: De Huls) is een gehucht bij Simpelveld en maakt deel uit van deze gemeente Simpleveld, in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg.

Het gehucht ligt boven op een heuvel gezien van het dorp Simpelveld, dat in een dal is gelegen. In de volksmond zegt men daardoor meestal "op de Huls" (óppen Huls) als men "in Huls" bedoelt. Nabij het plaatsje ligt de Vrouwenheide, een heuvel waarvan men vroeger dacht dat hierop het hoogste punt van Nederland was gelegen doordat het werkelijke hoogste punt, de Vaalserberg, vanaf de heuveltop lager lijkt te liggen doordat de Hoge Venen op de achtergrond op gelijke hoogte lijken te liggen als het uitzichtpunt op de Vrouwenheide. Een miljoen jaar geleden stroomde de Maas nog door Simpelveld. Gedurende de overstroming van deze rivier waren de Huls en de Vrouwenheide nog als eilanden zichtbaar.

Tegen de helling is een woonwijk gebouwd die genoemd is naar het gehucht, het Hulsveld. Vanuit het dorp slingeren twee wegen de helling op naar Huls en hebben een maximaal percentage van 11%. De oudste van deze twee is ondanks de aanleg van de nieuwe woonwijk in de oude vorm gebleven, terwijl de nieuwere dwars door de bebouwing leidt. Bovenaan de klim komen de twee wegen samen en vanaf hier begint de Huls.

De bebouwing bestaat uit één weg met enkele zijstraatjes waarvan de meeste doodlopen of naar het buitengebied leiden. In 1955 is wegens de grote groei van Simpelveld in Huls een kleine hulpkerk gebouwd.