Henri Uyttenbroeck

Uit Genealogie Limburg Wiki

Naar Wikipedia

Henricus (Henri) H.H. Uyttenbroeck (Venlo, 20 december 1841 – idem, 2 oktober 1917) was een Venloos uitgever en historicus.

Zijn vader, eveneens drukker en uitgever, was al 1850 overleden, toen Henri nog maar negen jaar oud was. Zijn moeder Catharina Uyttenbroeck-Ketels nam toen tijdelijk de leiding van de drukkerij over, totdat Henri in 1885 zijn vaders werk overnam. Inmiddels was de firma ook uitgeefster van het Venloosch Weekblad. Mede hierdoor werd hij niet alleen in Venlo bekend, maar ook ver daarbuiten.

Van jongs af aan had hij zijn hart verpand aan kunst en historie. Hij was onder meer lid van het Puteanusgezelschap en bestuurder en bibliothecaris van het Limburgsch Provinciaal Genootschap voor Geschiedkundige Wetenschappen, Taal en Kunst.

In 1908 verscheen het eerste deel van zijn vijfdelige werk: Bijdragen tot de geschiedenis van Venlo, dat de titel kreeg Over Land en Volk tussen Maas en Nederrijn en Venlo in het bijzonder. Het tweede deel was getiteld: De vestingwerken, De Wervers en Hulster Heinke (1909). Het derde deel van de Bijdragen beschrijft de geschiedenis van Venlo in de Franse tijd en bevat een weergave van het dagboek van pastoor Joannes van Postel (1912). In het vierde deel, De straten van Venlo, schetste Uyttenbroeck de ontwikkeling van de stad op allerlei gebied (1914). Het vijfde en laatste deel van de Bijdragen werd pas na zijn dood in 1931 uitgegeven. Het handelt over De omgeving der stad Venlo met de oude behuizingen.