Heksenberg

Uit Genealogie Limburg Wiki

De Heksenberg of beter gezegd Hessenberg, zoals de heuvel heette tot ca. 1930 is een onbebouwde zandheuvel gebleven tot in de vijftiger jaren van de twintigste eeuw. Het is nu een wijk bij en in de gemeente Heerlen.

Naam

Volgens de legende is de naam Heksenberg afkomstig van het feit dat er een Romeins veldheer of Germaans stamhoofd begraven zou zijn. Een variant vertelt ons dat er een zware strijd geleverd zou zijn door Romeinse soldaten om een grote groep Hessen te verslaan waarbij de aanvoerder van de Hessen de strijd niet zou hebben overleefd. De aanvoerder werd ter plekke begraven en een ieder van zijn soldaten strooide een urn met zand uit over zijn graf waardoor de typische heuvel gevormd werd, de Hessenberg. Tot rond 1930 werd deze heuvel in alle stukken vermeldt als Hessenberg. Hoe de naam Hessenberg nu wél is ontstaan en hoe deze tot Heksenberg is verbasterd is niet duidelijk.

Geschiedenis

De eerste woningen op deze plek werden voor de mijnwerkers gebouwd. De woninggroep te Heksenberg werd in 1928 – 1928 gebouwd naar plannen van F.W. de Rooy. De mijnwerkerskolonie kende vijf typen woningen waarvan de verschillen in de details zaten. Karakteristiek voor de woningen in deze kolonie zijn de asymmetrische zadeldaken en betonlateien annex luifels. In 1927 ging hier de Oranje-Nassaumijn IV in bedrijf.

Literatuur

  • P.J.M. Peeters, Wandelingen in en om Heerlen, 1919.
  • A. Weijts, Heerlen, Verleden Tijd, 1995