Gerard van Schelbergen

Uit Genealogie Limburg Wiki

[Zie ook: Van Schelberg(en).]

Gerard van Schelbergen (Venlo ca. 1590-Brussel 26 mei 1672) is door de publicaties van Verzijl de bekendste representant van zijn familie in Venlo. Hij was een zoon van Peter van Schelbergen en Mett of Mechteld van Tegelen. De Van Schelbergenstraat in Venlo is naar hem genoemd.

Bron: J. Verzijl, 'De Venlose Beurzenstichter Gerard van Schelberghen en zijn familie', De Maasgouw 52 (1932), 31-32 en 54 (1934), 43-44.

Hij huwde Elisabeth van Lochter en vestigde zich in Brussel als notarius publicus ; tevens was hij daar agent-pensionaris van de ridderschap en steden van het Overkwartier van Gelre, en agent van de stad Venlo.

Bron: J. Verzijl in Nieuw Nederlands Biografisch Woordenboek (NNBW), on line op: [1].

In 1669 stichtte hij samen met zijn vrouw een tweetal fondsen van elk 120 gulden per jaar voor studiebeurzen. Na het overlijden van zijn vrouw stichtte hij nog zo'n zelfde derde fonds.
Deze fondsen waren in eerste instantie bedoeld voor familieleden. Zij werden beheerd door de pastoor en de burgemeester van Venlo. Indien er geen geschikte gegadigden uit de familie waren, konden ook burgers uit Venlo, Roermond of het Overkwartier er een beroep op doen. Als voorwaarde gold daarbij, dat de studie gedaan zou worden aan de universiteit van Leuven.

Bron: A. Gorissen en R. van der Hoek 1992: Venloclopedie. Encyclopedie voor Venlo. Venlo: Rabobank Venlo en Blerick / drukkerij Van Spijk, on line: LEM Historische encyclopedie Venlo, op: [2].

Externe link

De families Schelberg, Schelbergen en Aerts