Etenaken

Uit Genealogie Limburg Wiki

Etenaken (Limburgs: Eëtenake) is een buurtschap van Wijlre in de gemeente Gulpen-Wittem. Het is tegenwoordig aan Wijlre vastgegroeid.

Naam

De naam is ontstaan uit Atiniacas, ‘nederzetting toebehorend aan de Germaanse persoon Ato’.

Geschiedenis

In 1840 bestond Etenaken uit 65 huizen met 416 iwoners, gelegen aan en om de grote weg tussen Strucht, Schoonbron en Wijlre. Aan de andere kant van het spoor ligt het buurtschap Fromberg. Alle wegen die vanaf de richting van het spoor lopen, komen van het plateau van De Berg (Ubachsberg), Elkenrade en Eyserheide. Een bekende weg is de Klapstraat. Bezienswaardigheden zijn een aantal mergel en vakwerk hoffen en huizen. Ook Kundersteen komt als bouwmateriaal voor. In het dorp waren vroeger 5 cafés en enkele winkels, nu 1 café en geen winkels.

Traditie

Een van de oudste tradities is het "knook begraven". Elk jaar vind dit op de vrijdag na de zomerkermis plaats. Als men met de zomerkermis flink gegeten en gedronken had, dan waren er alleen het afgekloven bot (der knòòk) en een lege portemonnee over. Daar met beide dan toch niets mee te beginnen was, werden bot en beurs op vrijdagavond na de kermis plechtig begraven op 't "knòòkenkerkhof".

Externe link

De buurtvereniging Etenaken