Dirk I van Lieck tot Oberlieck en Musschenbroek

Uit Genealogie Limburg Wiki

Vermeerderd naar Wikipedia

Dirk I van Lieck tot Oberlieck en Musschenbroek (Dietrich I von Lieck zu Oberlieck und Muschenbroich, 1425 - 1490) was heer van Lieck en Musschenbroek[1] van 1451 tot zijn overlijden in 1490. Hij was een zoon van Martin van Lieck tot Oberlieck, die als ridder in dienst was van Johann II van Loon-Heinsberg (stadhouder van Valkenburg en gouverneur van Limburg), en van Mechtildis van Havert.

Leven

Dirk zegelde op 1 februari 1468. Hij deed dit na de laatste erfdeling van de heren van Heinsberg aan Maria van Loon-Heinsberg, gravin van Nassau en vrouwe van Breda, in 1468. Maria was de allerlaatste telg uit het oud adellijke geslacht Heinsberg-Sponheim. De leeuw op het schild wijkt niet af van alle andere Limburgse leeuwen. Het zegel bevindt zich in het staatsarchief van Düsseldorf.

Nakomelingen

  • Dirk huwde op 4 juli 1450 onder huwelijkse voorwaarden met Mechtilde van Pollart. Ze was de dochter van Johann van Pollart geboren uit een Roermondse regenten familie. Getuigen van de bruid waren neef Dirk, oom Dirk en vader Johann van Pollart. Aan de zijde van de bruidegom waren dat Dirk van Havert, Heinrich van Havert, Johann van Heinsberg en Gerard van Streithagen. Uit het huwelijk kwamen twee zonen voort:

Dirk II kreeg de hof Musschenbroek
Daem kreeg de hof Oberlieck

  • Hij huwde een tweede maal op 15 juni 1466 met Bela Schilling, dochter van Johann Schilling van Gustorf. Getuigen van de bruidegom waren Dirk van Pollart, Johann van Heinsberg (natuurlijke zoon), Gerard van Streithagen en Gys van Eyll. Uit huwelijk kwamen twee dochters voort en een zoon:

• Wilhelm.

Noot

  1. Thans Musschemig bij Heerlen.

Literatuur

D.F.J. Lieck: Aus der Geschichte des ehemaligen Rittersitzes Oberlieck.

Zie ook