Clumpkens

Uit Genealogie Limburg Wiki
Tree3c.jpg

Algemene informatie

De familienaam Clumpkens (Cleumkes, Cleumpkes, Cloempkes, Cluijmkes, Clumpkes, Kleumpkens, Klompkens, Klumkens, Klumkes, Klumpkens) duikt in het begin van de 17e eeuw op in Asselt. In januari 1621 wordt hier een dochter gedoopt van Henricus Klumpgens en Margaretha Coenen. In 1624 volgt een broertje: Petrus. Een akte uit 1629 noemt Kleumkens op de Heide, d.w.z. aan de noordzijde van Swalmen. Mogelijk is het gezin in de tussentijd vanuit Asselt verhuisd naar een andere woning. Het is ook niet uitgesloten dat er reeds meerdere personen waren met deze achternaam. Zo komen we in Roermond in 1636 een huwelijk tegen van Anna Clomkens.

Peter Kleumpkes trouwt drie maal: op 3 oktober 1648 in Asselt met Cornelia Nelissen, op 7 oktober 1663 met Elisabeth Stockmans en op 14 april 1665 met Catharina Goetzen. In de lijsten van beestenschat van 1654 en 1660 wordt Peter aangeslagen onder Asselt, meteen achter de pachter van de Asselterhof. Tijdens een voogdgeding in 1662 klaagt hij over een weg aan de noordzijde van Swalmen, richting Heide, waar hij landerijen heeft. Een akte uit datzelfde jaar 1662 noemt land dat eigendom is van de erfgenamen van een Jan Clumpkens. Die kenden we nog niet.

Peter Clumpkens heeft uit zijn drie huwelijken enkele kinderen. Zoon Willem trouwt vóór 1689 met Agnes Custers. Deze lijn zet zich voort via zoon Dirk. Cornelius Clumpkens, eveneens een zoon van Peter uit diens eerste huwelijk met Cornelia Nelissen, trouwt voor 1702 met Joanna Janssen. Uit dit huwelijk zijn drie dochters bekend, die we kunnen tegenkomen in een kwartierstaat.

In de Nederlandse Familienamen Databank komt de naam niet voor. De telefoongids van 1993 levert ook weinig vermeldingen op.

Bronnen