Chevremont

Uit Genealogie Limburg Wiki

Chevremont (Limburgs: Sjevemet) is een dorp gelegen in de gemeente Kerkrade.

Naam

De naam Chevremont komt van een foutieve Franse vertaling van het Latijnse "cavatum montem", wat zoiets als steile berg met afdaling naar holle weg betekent. Rond 1363 wordt het gebied Chevremont, Schaveymont genoemd. De naamsontwikkeling loopt dus van Cavatum Montem naar Schaveymont naar Sjevemet naar Chevremont. Tegenwoordig wordt vaak de (foutieve) spelling Chèvremont aangetroffen waardoor de naam als vertaling uit het Frans een onterechte betekenis kreeg: die van Geitenberg.

Verenigingsleven

  • De nog bestaande schutterij Sint-Michaël is in 1873 opgericht. In 1874 vond te Chevremont het eerste koningsvogelschieten plaats.
  • De voetbalvereniging V.V. Chevremont is in 1910 opgericht.

Station

Station Chevremont is het spoorwegstation van de Kerkraadse wijk Chevremont. Het station heeft twee stationsgebouwen gehad, waarvan het eerste uit 1930 bestond uit twee kleine wachtgelegenheden aan weerszijden van het spoor. In 1960 werden deze gebouwtjes vervangen door een nieuw, groter gebouw. In 2002 is dit gebouw gesloopt en sindsdien beschikt Chevremont niet meer over een stationsgebouw, maar is wel een halte.