Bruisterbosch

Uit Genealogie Limburg Wiki

Bruisterbosch (Limburgs: Bruusjterbusj) is een buurtschap die behoort bij Sint Geertruid en die tegenwoordig tot de gemeente Margraten behoort. De buurtschap ligt op ongeveer 168 m hoogte en in het buurtschap staan 25 hoeven en huizen.

Naam

Bruisterbosch betekent Bos van Breust, naar de heerlijkheid waardoor de nederzetting werd gesticht.

Geschiedenis

Bruisterbosch is gesticht in 1157, toen zeven inwoners van Breust van de Heer van het gebied, het kapittel van Sint-Martinus te Luik, toestemming kregen om op het plateau een nederzetting te stichten. Ze noemden het dorpje naar hun geboorteplaats Breust.

Monumenten

  • Een betonnen herinneringskruis uit 1991 herdenkt het feit dat hier op 6 november 1776 Anthon Oberkom en Leonard Eijssen werden opgehangen aan de galg, omdat men hen verdacht van deelname aan de bokkenrijders. Aangezien gevangenen, door folteringen gedwongen vele namen opnoemden, kan de schuldigheid van deze mensen ernstig worden betwijfeld. Deze plaats heet De Galling, een verbastering van galg.
  • De Roosenhof is een, om een vierkante binnenplaats gebouwde, Limburgse hoeve met herenhuis. De hoeve werd in de 18e eeuw gebouwd en herbergde de families Roosen, Kerens, De Looz Corswarem en De Marchant et d'Ansembourg. Otto Roosen was de eerste burgemeester van Sint Geertruid.
  • Diverse 19e eeuwse bakstenen hoeven, die eveneens om een binnenplaats zijn gebouwd.
  • Mariakapel uit 1949, gebouwd op de plaats waar zich tot 1948 de waterput bevond.