Bolland

Uit Genealogie Limburg Wiki

Bolland is een plaats en deelgemeente van de Belgische gemeente Herve in de provincie Luik. Door de plaats stoomt ook het gelijknamige riviertje de Bolland.

Geschiedenis

Tot de opheffing van het Hertogdom Limburg hoorde Bolland tot het hertogdom. Net als de rest van het hertogdom werd Bolland bij de annexatie van de Zuidelijke Nederlanden door de Franse Republiek in 1795 opgenomen in het toen gevormde departement Ourte.

Kasteel van Bolland

Het kasteel bevindt zich juist achter een hoeve. Het is een van de meest opmerkelijke kastelen van de regio, en dat niet alleen vanwege de afmetingen en de aristocratische uitstraling, maar ook doordat verschillende beroemde families achtereenvolgens het kasteel bewoonden:

  • van de 13de tot de 15de eeuw, de familie de Houffalize en Brandenberg
  • in de 16de en 17de eeuw, de familie d’Eynatten, Berlo en Groesbeek
  • van de 17de tot de 19de eeuw, de familie de Lannoy
  • ten slotte de familie de Berlaymont.

De vierkante toren van het kasteel is het oudste gedeelte (13de of 14de eeuw). De ronde toren en de hoofdgebouwen dateren uit de 16de eeuw en ondergingen tijdens de tweede helft van de 17de eeuw belangrijke aanpassingen.

In 1920 werden het kasteel en het domein van 70 hectare te koop gezet. Baron Adhémar de Royer de Dour de Fraula werd de nieuwe eigenaar. Thans wordt het kasteel bewoond door zijn zoon Adolphe. Het geheel is sinds 27 september 1972 geklasseerd.