Boekend

Uit Genealogie Limburg Wiki

Boekend (soms ook De Boekend, of in het Limburgs dialect D'n Bookend) is een klein dorp in de gemeente Venlo (stadsdeel Blerick), in de provincie Limburg, en is gelegen tussen de Venlose stadswijk Blerick en de snelweg A67.

Naam

Het dorp is genoemd naar de boerenhofstede Boekhorst of Boekholt, maar het kan ook verwijzen naar het verbouwen van boekweit (bookes).

Geschiedenis

De oudste vermelding van Boekend stamt uit 1577, maar sommige boerderijen zijn ouder. Het gebied kenmerkt zich door een kampenlandschap waar al in de Middeleeuwen grote, vaak omgrachte, boerderijen werden gesticht. Voorbeelden hiervan zijn ondermeer Boekenderhof, Echtenray, Mulkenshof, Maashof, Egerboschhof en Heershof. Deze zijn op het hogere gebied gelegen, waar de oude loop van de rivier de Maas omheen ligt.

Rond 1850 telde Boekend circa vijftig woningen/boederijen, die via karresporen met elkaar verbonden waren en het had nog geen dorpskern. In 1795 werd Boekend bij de gemeente Maasbree gevoegd en in 1940 bij de gemeente Venlo.

Het buurtschap Boekend ressorteerde onder de parochie van de H. Lambertus, later H. Antonius te Blerick. Toen de route naar Blerick te gevaarlijk werd in (gevechtshandelingen) en na de Tweede Wereldoorlog (landmijnen) ging een kapelaan voor in de boerderij Boostenhof, later in een schuur van de boerderij Egelsboshof. Toen men toestemming kreeg voor een eigen kerk werd de eerste steen gelegd op 3 mei 1953 en de oplevering/ingebruikname vond plaats op 7 november 1953. De kerk is gewijd aan het "Onbevlekt Hart van Maria".

Literatuur