Bleijerheide

Uit Genealogie Limburg Wiki

Blijerheide was een buurtschap en nu een wijk in de gemeente Kerkrade.

Naam

In 1475 werd het huis Blye of hoeve Blyde genoemd; in 1734 Blyerheidt. Het kan van het het Duitse woord blei dat lood betekent komen, maar de vorm met -d- doen anders vermoeden. Of de naam dan verbonden mag worden met het Middelnederlandse blide, ‘oorlogswerktuig’, is evenmin zeker.

Geschiedenis

In 1840 waren er 80 huizen met 505 inwoners.

De Domaniale Steenkolenmijn (1723-1969) lag in Bleijerheide. Er lagen nog twee particuliere mijnen; Bleijerheide en Neuprick, die zijn echter in de jaren twintig van de 19e eeuw gesloten.

In 1877 vestigen zich de franciscanen er. De broeders zorgen voor de verwaarloosde Duitse jeugd. Het begin was eenvoudig: een stuk weidegrond met hoeve moest geschikt gemaakt worden voor leef-, werk-, studeer- en bidruimte voor de broeders en de jongens. Klooster en scholen werden door de jaren heen telkens uitgebreid. Vanaf 1914 worden naast Duitse jongens ook Nederlandse jongens toegelaten. Na 1934 zijn alleen nog Nederlandse jongens op het pensionaat. In 1932 start de ulo-opleiding. In 1976 constateren de broeders dat het volgen en geven van onderwijs op het pensionaat meer en meer tot het verleden behoort. Al in 1978 start Centrum Bleyerheide met de eerste niet-schoolse activiteiten. De accommodaties worden ter beschikking gesteld voor een- of meerdaagse groepsbezoeken inclusief overnachting en verzorging. Per 1 januari 2001 hebben de broeders hun activiteiten in het Centrum beëindigd en is het overgenomen door een particuliere organisatie die de exploitatie voortzet.