Beringe

Uit Genealogie Limburg Wiki

Beringe is een kerkdorp in de gemeente Helden. Het dorp is gelegen aan het uiteinde van de Noordervaart. Sinds 1 januari 2010 maakt het deel uit van de gemeente Peel en Maas.

Geschiedenis

Het gebied rond Beringe wordt waarschijnlijk al bewoond sinds omstreeks 900 na Christus.

De Noordervaart, die door Napoleon werd aangelegd en eigenlijk bedoeld was als verbinding tussen de Schelde, Maas en Rijn, werd nooit voltooid. Oorspronkelijk heette het kanaal Grand Canal du Nord.

Monumenten

In 1872 werd op de plaats van de huidige kerk een bedevaartkapel gebouwd, ter ere van O.L.V. van het H. Hart. In deze kapel mochten geen missen worden gelezen, zodat de bewoners van Beringe voor de missen naar Maasbree moesten. Deze afstand was vrij groot, dus daarom vroegen de inwoners in 1916 naar een eigen kerk. Omdat het geld er niet voor was, werd pas in 1928 begonnen met de bouw. Als architect werd Joseph Franssen aangezocht. In 1944 werd de toren van de kerk opgeblazen, die aan de rechterzijde van het schip viel. Na de oorlog werd het parochiehuis als noodkerk ingericht. Joseph Franssen werd alweer als architect aangezocht, om de kerk te herbouwen. In 1946 werden het priesterkoor en de transeptarmen opgebouwd, die alvast gebruikt konden worden. In 1951 werd de rest van de kerk gebouwd, en in 1952 de toren.

Literatuur

Externe link