Baltus

Uit Genealogie Limburg Wiki
Tree3c.jpg

Algemene informatie

In Nederland zijn er diverse Baltus-takken. Zo is er een tak in Noord-Holland en zijn er in Limburg ook twee takken, namelijk de tak uit Aalbeek (voortgezet in Spaubeek) en de tak die zijn oorsprong heeft in Aubel. Tot op heden is er nog geen verband gelegd tussen de tak uit Aubel en die uit Aalbeek. Volgens Meertens waren er bij de volkstelling in 1947 in totaal 673 personen met de naam Baltus. Hiervan woonden er 413 in Noord-Holland en 111 in Limburg. Kijk hier om te zien waar de naam Baltus in 1993 in Nederland voorkwam. De Belgische variant staat hier!

Genealogie

De oudste stamvader van de Aubel-tak is Baltus van Hellestrop. Hellestrop is een plek ten noord-oosten van Aubel. De stamboom van deze tak is te vinden op Stamboom Baltus. De nakomelingen hiervan trokken via Homburg en Montzen naar Vaals (rond 1800), waar ze in Wolfhaag en Raren landbouwer waren. Na de komst van weverijen in Vaals en omgeving zijn ze het beroep van wever gaan uitvoeren. Naderhand zijn ze ook gaan werken in de Limburgse mijnen.

Bronnen

De eerste opzet van de Aubel-tak is door Pater Johan Hubert Baltus (1902 - 1985) gemaakt. Hij was een groot deel van zijn priestertijd missionaris in Brazilië. Aanvullingen zijn van Samuel Defauwes en door eigen onderzoek.(Fred Baltus)

Links