Stamreeks

Uit Genealogie Limburg Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een stamreeks is een genealogisch overzicht met iemands voorouders in mannelijke lijn, gewoonlijk slechts aangevuld met de vrouwen van deze voorouders. Het doel van een stamreeks is meestal om weer te geven wat de oorsprong is van de familie of familienaam. De vroegste gevonden voorvader in de stamreeks noemt men de stamvader. Omdat achternamen vroeger wel eens veranderden, hoeft deze stamvader niet per se dezelfde achternaam te dragen als zijn nazaten.

In de praktijk is het vrijwel onmogelijk om tot een goede stamreeks te komen door bij het onderzoek alleen de mannelijke lijn te volgen. Een stamreeks is dan ook niet een manier om te zoeken, maar eerder een manier om onderzoeksresultaten weer te geven. Een goede werkwijze is ook hierbij een vereiste.

Genealogen die zelf een stamreeks maken, hebben daarvoor gewoonlijk ook al een (beperkte) genealogie opgesteld. Worden alle afstammelingen van de stamvader en zijn vrouw weergegeven, dus ook die in vrouwelijke lijn, dan spreken we van een parenteel.