Bongers Maastricht

Uit Genealogie Limburg Wiki


Genealogie in opbouw

BONGERS (Maastricht)

Bongers is een familie uit Maastricht. Stamvader Johannes Bongaers is afkomstig uit Venlo. Hij vestigde zich in Maastricht. De familienaam wordt vanaf dan als Bongers geschreven. Johannes Bongers zou ca. 1766 zijn geboren. In de periode 1760-1770 is er echter slechts één Johannes met deze familienaam in Venlo geboren, n.l. Joannes Cornelius Bongaerts, geboren 12-11-1762 , zoon van Joannis Bongaerts en Estheris Huijtiens. Waarschijnlijk zijn dit zijn ouders. Zie genealogie Bongaers Venlo.

Veel leden van de familie waren werkzaam als aardewerker, ovenwerker, glasblazer of glasslijper. Waarschijnlijk werkten ze in de fabrieken van Petrus Regout. In 1834 opende die een stoomglasfabriek waar glasslijpers werkten. In 1836 begon Regout een aardewerkfabriek en opende in 1838 een glasblazerij.

Verklaring naam: Deze naam zou in hedendaags Nederlands in Boomgaards kunnen worden omgezet. Het is een variant van Van den Boo(m)gaard: wonend op een plek die bekend staat als de Bongerd of Boomgaard, in verband met een stuk land of een tuin met fruit- of sierbomen. Het is dus een adresnaam, afgeleid van een toponiem (aardrijkskundige naam). Bron: Meertens Instituut.