Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Staats Opper-Gelre

1.970 bytes toegevoegd, 17 sep 2012 15:57
k
geen bewerkingssamenvatting
-- > ''Naar het onderwerp van dit artikel kan ook verwezen worden met de omschrijving [[Staats Overkwartier van Gelre]]. Met de bovenstaande lemma-keuze wordt de terminologie van prof. A.M.J.A. Berkvens (zie externe link) aangehouden.''

[[afbeelding:StaatsOVG1784.jpg|thumb|400px|''Nieuwe kaart van Gelderland, behoorende tot het vaderlandsch woordenboek van Jacobus Kok'', Abraham van Krevelt, 1784.]]Na de Vrede van Utrecht in 1713 werd het Overkwartier van Gelre gesplitst in vier delen. Een deel met onder andere de stad Venlo, kwam in handen van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Dit deel van het voormalige [[Opper-Gelre|Spaans Opper-Gelre]] werd ook wel '''Staats Opper-Gelre''' genoemd.

Staats Opper-Gelre ontstond dus in [[1713]], aan het einde van de [[Spaanse Successieoorlog]], werd bevestigd bij de [[Vrede van Utrecht]] en werd vervolgens in 1715 bij het [[Barrièretractaat]] als een nieuw [[Generaliteitslanden|Generaliteitsland]] aan de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden toegevoegd.

Het was een klein gebied bestaande uit drie aan de Maas gelegen [[exclave]]s, te weten de stad [[Venlo]] met het [[fort St. Michiel]] (bij [[Blerick]]) en [[Leuth (Duitsland)|Leuth]] (bij [[Kaldenkirchen]]), en verder zuidelijk de gemeenten ([[schepenbank]]en) [[Beesel]] (met [[Belfeld]] en [[Asselt]]), alsmede [[Echt]], [[Laak]] (bij Echt), [[Linne]], [[Montfort]], [[Nieuwstadt]], [[Ohé en Laak|Ohé]], [[Sint Odiliënberg]], [[Stevensweert]] en [[Vlodrop]].

Na de Franse inval in 1795 werden de landen van Staats Opper-Gelre deel van het Franse [[Departement van de Roer]].

== Externe links ==
*[http://geneaknowhow.net/regel/kaarten/kaart1580-1794-overkw-gelder.htm kaart (met de verdeling)]
*[http://www.rechten.unimaas.nl/lrg/staats.htm website van prof. Berkvens]
*[http://www.hoeckmann.de/deutschland/limburgkarte.htm kaart van Gelre en Limburg 1789]


[[Categorie:Geschiedenis van Limburg]]
[[Categorie:Geschiedenis van Gelre]]
860
bewerkingen

Navigatiemenu