Helschriksel (Venlo): verschil tussen versies

Uit Genealogie Limburg Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
 
(geen verschil)

Huidige versie van 5 jul 2015 om 11:51

St. Jacobskapel op de westelijke hoek Helschriksel/Maasschriksel in 1925

Het Helschriksel is een oude straat in Venlo. De benaming "Hel" komt van het woord "Helling" aangezien dat gebied hoger lag dan het noordelijke deel van Venlo (toen buiten de stadsmuren). "Schriksel" betekent "er aan voorbij gaan". Deze straat liep toen vanaf de rivier de Maas langs de stadsmuur richting de Helpoort. Tegenwoordig loopt het vanaf het kruispunt met het Maasschriksel en Lichtenberg naar de Lomstraat. De straat wordt doorsneden door nieuwe straat Kwietheuvel. De Bergstraat loopt vanaf hier in noordelijke richting.

Geschiedenis

De straat wordt voor het eerst vermeld in de stadsrekeningen van 1359 en was in 1393 al bestraat. In deze stadsrekeningen voor de onroerend goedbelasting wordt de straat vaak "Schrixel" genoemd en omvatte zowel het nabij gelegen Maasschriksel als deze straat.

In 1831 werd een stadsarmenschool opgericht in het Ald Weishoès, die later verhuisde naar het Helschriksel. Hier werd in de late middag- en avonduren les gegeven aan minderbedeelde inwoners. In 1883 werd de school weer gesloten. In 1912 werd in hetzelfde pand een Duitse school gevestigd, die de naam kreeg 'Kaiserin Auguste Victoriaschule', naar de gemalin van keizer Willem II, die naar een ander pand vertrok toen de school in slechte staat verkeerde en er veel kinderen bijgekomen waren.

Terwijl de geregistreerde prostituees hun werkterrein in de tijd. dat Venlo een vestingstad was, veelal op 't Hetje hadden, waren hun clandestiene collega’s voornamelijk te vinden in café’s in dit gebied, destijds nog ’t Schriksel geheten. Aangezien de prostitutie immense vormen had aangenomen, werd aan het Helschriksel zelfs een speciaal gasthuis geopend.

Op de hoek met het Maasschriksel staat de voorzijde van de St. Jacobskapel, die in 1702 bij een belegering grotendeels vernield werd. Alleen een deel van de toren van deze eenbeukige kapel is behouden en op de plaats van de kapel staat het voormalige gemeentelijk administratiekantoor met de zijgevel langs het Helschriksel. Naast de Sint-Jacobskapel zijn in 2009 tijdens opgravingen restanten van een armenkerkhof gevonden.

Het laatst gesloopte grote middeleeuwse huis van Venlo (in 2004 !) stond hier in het oostelijk gelegen deel van de straat aan de noordzijde.

De lelijke naoorlogse bebouwing aan de noordelijke zijde van de straat is in 2013 verbeterd in het kader van de stadvernieuwing en de voormalige school/gemeentelijk administratiekantoor aan de zuidzijde wordt gerenoveerd.