America

Uit Genealogie Limburg Wiki

America is een dorp in de gemeente Horst aan de Maas en gelegen in de Peel.

Naam

America had in begin nog helemaal geen naam, het is niet helemaal zeker waar de plaatsnaam America vandaan komt, maar zeer waarschijnlijk heeft het haar naam ontleend aan het grote land Amerika. Een verklaring dat het een vervorming van 'Am Erika' zou in een Duitse mond dan ook volstrekt ongrammaticaal geweest zijn en is zeer onwaarschijnlijk, ook al kwamen naar America enige Duitse bijenhouders.

Geschiedenis

Het in de voormalige moerassen gelegen buurtschap is circa 1820 ontstaan en omvatte circa 1850 7 gezinnen. Omstreeks 1900 was dit aantal gegroeid tot 85 gezinnen en ruim 500 inwoners. Inmiddels is het dorp uitgegroeid tot 790 woningen met ruim 750 gezinnen en ongeveer 2200 inwoners.

America is pas bekender geworden toen in 1866 een treinstation werd gebouwd. Deze was nodig voor transport van de turf die rechtstreeks uit De Peel kwam. Het station is in 1970 afgebroken. Voor die tijd bestond America dus nog niet echt. In die jaren kwamen mensen van ver om in De Peel Turf te komen steken, deze Turf werd veel gebruikt om de kachel mee aan te stoken. De spoorlijn was niet alleen voor het transport van de Turf maar ook voor de arbeiders die in De Peel werkten. Echter wilden sommige arbeiders dichterbij hun werk wonen en zo ontstond er een nieuw dorp.

In 1888 werd een lagere school gesticht en in 1891 begin met met de bouw van een eigen kerk (opgeleverd 1892).