Stappers

Uit Genealogie Limburg Wiki

De familienaam Stappers komt onder meer voor in de omgeving van Horst, Sevenum en Grubbenvorst, maar ook elders in Limburg, bijvoorbeeld in Heythuysen en Velden. In 1947 waren er in Nederland 357 dragers van de naam, van wie 190 in Limburg; in heel Nederland waren er in 2007: 515. (Bron: Meertensinstituut).

Parenteel van Johannes Stappers

Een van de eerste personen met deze familienaam is Johannes Stappers. Johannes is overleden op 18-06-1778 te Sevenum. Johannes is op 18-09-1730 te Sevenum kerkelijk gehuwd met Johanna Hermans, dochter van Franciscus Hermans en Ida Joosten. Getuigen bij dit huwelijk waren Lambertus Verstappen en Maria Hermans. Johanna is gedoopt op 27-09-1709 te Sevenum. Doopgetuigen waren Johannes Joosten en Sijbilla Hermans. Johanna is begraven op 15-12-1797 te Sevenum.

Johannes Stappers wordt ook wel aangeduid met de naam Verstappen en Aen gen Stap. Hij is gedoopt op 25-05-1706 te Velden. Doopgetuigen waren Henricus Horstjens, Anthonius Hendrix en Gertruijdis Rampkens. Johannes is de zoon van Johannes aen gen Stap en Margaretha aen gen Laek. Johannes is gedoopt op 15-07-1676 in Velden. Doopgetuige was Jacobus aen gen Scutroei. Johannes en Margaretha zijn getrouwd op 13-05-1700 in Velden. Getuigen bij dit huwelijk waren Joannes Hoves en Heijligerus op gen Laek. Naast hun zoon Johannes kregen zijn een dochter genaamd Christina (gedoopt op 31-10-1701 in Velden, doopgetuigen waren Laurentius Rodden en Petronilla Hoves), een zoon Lambertus Franciscus (gedoopt op 02-04-1704 in Velden, doopgetuigen waren Henricus Schreurs, Theodorus aen de Stap, Catharina aen de Stap en Joanna Custers), een dochter Anna Christina (gedoopt op 19-12-1708 in Velden, doopgetuigen waren Henricus Sijben, Leonardus op gen Beeck en Catharina aen gen Stap), een dochter Anna (gedoopt op 27-11-1711 in Velden), een zoon Lambertus (gedoopt op 04-12-1713 in Velden, doopgetuigen waren Gerardus Schreurs, Henricus Schreurs en Aldegondis Grijnen) en een zoon Petrus (gedoopt op 18-08-1716 in Velden, doopgetuigen waren Joannes Hoves en Joanna Sijben).

Johannes aen gen Stap is zeer waarschijnlijk de zoon van Leonardus aen gen Stap en Petronella.

Varia

De naam Stappers (aen gen Stap) heeft zeer waarschijnlijk te maken met 'stap' ofwel 'weg'. Stappen werden aangelegd door gebruik te maken van grote stenen en kalk. Dit om te voorkomen dat de weg snel zou wegspoelen bij regen of overstromingen (bijvoorbeeld van de Maas). In Velden is er nog steeds een Stappersstraat, die ook vlakbij de Maas ligt.

In enkele (gerechtelijke) aktes en kerkboeken is ook sprake van 'stappen':

"Mester Jacob sijn knecht de stap aen kerck gemaeckt en steen enkalck daer toe gehaelt"

"de helft van een boomgaard aan de Stappen gelegen met de helft van een stuk land daar achter gelegen"

"en dat de pachter van de Noenhoff de greppels en 'stappen' niet behoorlijk opmaakt"

"Gaedts Geerkens klaagt dat afgelopen jaar 'de Staep opcommende van Middelhoven' door de 'tinderes' van de mevrouw De Magni is 'neergestecken, daer noyt bij mensch gedencken op ofte aff gevaeren is geweest'."