Schipper

Uit Genealogie Limburg Wiki

Met een belangrijke verkeersader als de Maas van zuid naar noord is de schipper niet weg te denken uit genealogisch Limburg. Deze gemêleerde groep bracht altijd al een groot deel van hun leven door op het water en hun sporen vinden we op allerlei plaatsen tussen de Franse grens en eindpunt Dordrecht. Overigens werden vroeger kleinere rivieren als Niers en Roer intensiever bevaren dan tegenwoordig. Het overgrote deel van de schippers die we ontmoeten bij ons genealogisch onderzoek betreft echter Maasschippers.

In de middeleeuwen hoorden de schippers, huurvaarders, kremers en kooldragers tot de belangrijkste gilden van menige handelsstad langs de Maas. In Venlo bijvoorbeeld werd het groot stadszegel gehanteerd met rechter wetentheyt onser gildmeysteren der schipperen, die met ons denselvigen siegel in bewaersaem hebben.

Voor gegevens van doop, trouwen en begraven maakt de genealoog gebruik van DTB-registers, die bij een schippersgezin vaak overal langs de Maas moeten worden doorzocht. Bekende schippershavens langs de Maas zijn Breust, Elsloo, Maasbracht, Roermond, Steyl, Blerick, Venlo. Voor het vinden van de aangifte van dopen moeten soms heel wat parochieregisters worden doorgespit. Uit schepenbankarchieven zijn beslagleggingen op schepen bekend, notariële archieven kunnen verkopen vann spitsbekken en andere Maasschepen bevatten. Al met al zal een genealogisch onderzoek met veel schippers echter aanzienlijk meer tijd vergen dan bij andere beroepen.