Oud-Roosteren

Uit Genealogie Limburg Wiki
Versie door JMaessen (overleg | bijdragen) op 11 feb 2011 om 12:31 (→‎Naam)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Oud-Roosteren. Detail van de Rivierenkaart (1849).

Oud-Roosteren is een kerkdorp en ligt bij Roosteren (dat ligt aan de andere kant van het Julianakanaal) in de gemeente Echt-Susteren.

Naam

De naam van het dorp is naar alle waarschijnlijk gecombineerd uit "Roode beek" en "Susteren". Het woord Oud dient ter onderscheiding met het nabijgelegen (veel grotere) dorp Roosteren.

De Limburgse benaming voor Oud Roosteren is "Aw-Kirk", wat zoveel als "de Oude Kerk" betekent. Deze benaming houdt verband met de voormalige aanwezigheid van de kerk van Roosteren, die inmiddels is afgebroken en een nieuwe variant in Roosteren kent. Inwoners van Oud Roosteren hanteren verschillende schrijfwijzen voor de Limburgse variant, waarvan "Auw Kirk" de meest gebruikte afwijkende variant is.

Geschiedenis

In 1945 werd Oud-Roosteren bevrijd door de 6th Kings own Scottish Borders.

Monumenten

  • Rond 1840 werd de toenmalige kerk van Oud-Roosteren afgebroken. De huidige kerk, een goed voorbeeld van een zogenaamde waterstaatskerk, dateert uit 1843 en is gebouwd naar een ontwerp van J. Dumoulin. Ze werd gebouwd op een verhoging westelijk van de oude voorganger. De oorlogsschade aan de kerk is hersteld in 1946.