Oost-Maarland

Uit Genealogie Limburg Wiki

Oost-Maarland (Limburgs: Oêsj-Moarend) is een klein kerkdorp in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg. Het maakt deel uit van de gemeente Eijsden en ligt circa 3 kilometer ten noorden van de kern met die naam en circa 7 kilometer ten zuiden van Maastricht.

Naam

Niet duidelijk is, hoe de naam "Oost" ontstaan is. Het dorp ligt niet ten oosten, maar ten noorden van Eijsden. Evenmin ligt het ten oosten van Maarland; integendeel, Maarland ligt ten oosten van Oost.

Geschiedenis

Het dorp is ontstaan door bestuurlijke samenvoeging van de plaatsjes Oost en Maarland. Tot 1927 waren het ook in dat opzicht twee afzonderlijke gehuchten. Het eerstgenoemde is een compacte heerlijkheid, met een eigen kasteel, (Kasteel Oost), en schutterij, ooit zelfstandige gemeente en Maarland is een klein gehucht, op een geringe afstand van Oost gelegen. In 1927 begon de ontwikkeling in de richting van een gedeeltelijk samengaan, door de bouw van een kerk, de Sint Jozefkerk, welke bestemd was en nog steeds is, voor beide plaatsen. Later volgde nog een gemeenschappelijke lagere school. Voordien waren beide plaatsjes voor kerk en lagere school aangewezen op voorzieningen in Breust (de meest noordelijke buurtschap van de kern Eijsden).

Het gedeelte Oost ligt op circa 1 kilometer afstand ten oosten van de Maas. Door grindafgravingen in de 20e eeuw langs de oever van deze rivier is er noordwestelijk van dit dorp een grote plas ontstaan.

Archieven

Er zijn vanaf 1797 archieven bewaard voor Oost, zie ook deze link voor akten Burgerlijke Stand.