Oorspronkelijke Aanwijzende Tafel

Uit Genealogie Limburg Wiki
Versie door Loe Giesen (overleg | bijdragen) op 16 jun 2011 om 14:55
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De Oorspronkelijke Aanwijzende Tafel (OAT) en de minuutplans zijn het uitgangspunt van de kadastrale administratie. De OAT van een kadastrale gemeente vermeldt de eigenaar van elk perceelnummer binnen een sectie (een deel van de gemeente). Van de eigenaar wordt tevens diens woonplaats en beroep vermeld, en verder gegevens die verband houden met de belastingheffing, zoals oppervlakte van het perceel en het gebruik (o.a. huis, bouwland, tuin, oven, gebouw).

Voor de genealoog bevatten de OAT's waardevolle informatie over de familiebezittingen.

Datering OAT

In het grootste deel van Nederland geven de OAT's de situatie weer van 1832. In Limburg zijn de OAT's pas tussen 1840 en 1843 vastgesteld, als gevolg van het feit dat deze provincie van 1830 tot 1839 bij België hoorde. Ook in Limburg is de informatie in de OAT's echter al rond 1830 of nog eerder vergaard. Bij het relateren van genealogische informatie aan OAT's moet hiermee rekening gehouden worden. Dit blijkt uit onderstaande OAT van Wijnandsrade die als dagtekening 12-11-1840 draagt:

  • Op de tweede regel is de heer Karel Andries Membrede genoemd, 'rentenier te Maastricht', die echter al in 1831 was overleden. Meestal zal er in zo'n geval, waarbij de eigenaar tussen de opstart van de kadastrale administratie en de formele vaststelling ervan is overleden, een aantekening als erfg. of wed. zijn toegevoegd. Natuurlijk speelt mee dat deze eigenaar in het verre Maastricht woonde. Overigens zijn de eigendommen van Membréde in de OAT van buurgemeente Hulsberg wel correct op naam van zijn erfgenaam geschreven (een zoon van zijn neef). Maar daar betrof het een landgoed met alles erop en eraan en niet alleen wat bouwland, zoals in Wijnandsrade.
  • Ook Lambertus Syben (1775-1847), 'landb. te Albeek', in het voorbeeld op de eerste regel genoemd, had bezittingen in de gemeente Wijnandsrade. Hij was burgemeester van Hulsberg van 1837 tot 1842 en woonde in het gehucht Aalbeek in die gemeente. In de Hulsbergse OAT (dagtekening 17-5-1842) staat dan ook bij zijn bezittingen aldaar dat hij 'burgemeester' is, maar in Wijnandsrade vond men 'landb. te Aalbeek' wel voldoende. Het feit dat in Hulsberg zijn oorspronkelijke beroep van landbouwer niet is vermeld (zelfs niet doorgehaald) betekent dat de OAT in Hulsberg inderdaad rond 1840 moet zijn (over)geschreven.
Oorspronkelijke Aanwijzende Tafel, kadastrale gemeente Wijnandsrade.