Nagelbeek

Uit Genealogie Limburg Wiki
Versie door Brasselimburg (overleg | bijdragen) op 5 jul 2009 om 00:06
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Nagelbeek (Limburgs: Nagelbèk of plaatselijk: Gröbbe) is de naam van het gelijknamige buurtschap en naam van een straat in de gemeente Schinnen. De buurschap wordt gekenmerkt door de lintbebouwing en de vele boerenhoeven. Nagelbeek grenst aan de gemeenten Nuth en Beek. en in dit buurtschap is ook het NS station gelegen en de op- en afritten van de autosnelweg A76.

Geschiedenis

In Nagelbeek startte in 1903 fruitteler Jean Canisius met het stoken van stroop, en ruim 103 jaar later bestaat de stroopfabriek van Canisius, nog steeds, en mag deze zich hofleverancier noemen.

Monumenten

Sinds enkele jaren is het buurtschap een rijksmonument en zijn alle boerderijen en nagenoeg alle woonhuizen verklaart tot Rijksmonument.

Aan het einde van de straat gaat de straat over in een grubbe (Gröbbe), welke zich langs de voormalige zandgroeve/regionaal stort omhoog slingert naar het Plateau van Schinnen. Aan het begin van de grubbe is na de tweede wereldoorlog door de families Otermans en Oensels een Mariabeeld geplaatst als dankbaarheid dat het buurtschap geheel ongeschonden is gebleven van al het oorlogsgeweld.