Buchten

Uit Genealogie Limburg Wiki
Buchten1849.jpg

Buchten (Limburgs: Buchte) is een dorp in de gemeente Sittard-Geleen in de Nederlandse provincie Limburg. Buchten ligt aan het Julianakanaal, waaraan het een binnenhaven heeft. Tot 2001 hoorde Buchten bij de gemeente Born, die is opgegaan in de gemeente Sittard-Geleen.

Naam

De betekenis van de naam Buchten zou "heem in een bocht" zijn.

Geschiedenis

In de Romeinse tijd stond op een hoogte genaamd De Wielder een landhuis.

De eerste vermelding van de plaats dateert uit 943, het dorp werd toen 'Buochem' genoemd. In de elfde eeuw werd het dorp vermeld als Butines.

Monumenten

De oudste kerk van Buchten stamde uit de 13e eeuw en was opgetrokken in Romaanse stijl. Dit kerkje raakte eind 18e eeuw en begin 19e eeuw dusdanig in verval, dat het vervangen moest worden. In diverse fasen werd tussen 1833 en 1837 naar ontwerp van architect Beugels uit Oirsbeek een nieuwe, bakstenen kerk gebouwd in Neoclassicistische stijl. De toren uit de 13 eeuw bleef behouden. In 1858 werd er een doopkapel aangebouwd. Na de oorlog werd er een nieuwe kerk gebouwd. (de oude kerk was te klein geworden). In 1961 werd begonnen met de bouw van de nieuwe kerk. Als architect Frits Peutz aangezocht. In 1963 naderde de kerk zijn voltooing. De kerk van Buchten is gewijd aan de de heilige Catharina.

Archieven

De doopregisters beginnen in 1645, de huwelijksregisters in 1660 en de overlijdensregisters in 1666 (parochie H. Catharina). Zie ook deze link DTB-registers Buchten.

Externe link

Literatuur