Bocholtz

Uit Genealogie Limburg Wiki
Versie door Ron4 (overleg | bijdragen) op 29 apr 2013 om 10:11 (→‎Archieven)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Bocholtz (Limburgs: Bóches) is een kerkdorp in het zuidoosten van de Nederlandse provincie Limburg en maakt deel uit van de gemeente Simpelveld. Tot 1982 was Bocholtz een zelfstandige gemeente.

Naam

De naam Bocholtz is waarschijnlijk afgeleid van beukenbos of beukenhout.

Geschiedenis

In de Romeinse tijd stond hier een groot landhuis.

Van 1830 tot 1839 was Bocholtz, net als de rest van Limburg, Belgisch. In 1838 richtte de burgemeester van Bocholtz zich namens alle inwoners van de gemeente tot de Koning der Belgen met een verzoekschrift om bij België ingelijfd te blijven.

Monumenten

  • In 1911 werd in de wijk de Vlengendaal een Romeinse villa opgegraven. In oktober 2003 vond een boer in zijn akker een Romeinse sarcofaag. Deze sarcofaag is nu te bewonderen in het Thermenmuseum in Heerlen.
  • Het kasteel De Bongard uit de 16e eeuw is een herenhuis met bouwhoeve, opgetrokken van baksteen met speklagen. Tegenwoordig staat er nog maar een kwart van het oorspronkelijke kasteel: een ronde toren, een zijvleugel en de ingangsvleugel. Van 1774 tot 1794 was het de zetel van de heerlijkheid Simpelveld. Het werd grotendeels verwoest bij de inval van de Fransen.
  • De huidige kerk werd de jaren 1869-1873 gebouwd naar ontwerp van architect Pierre Cuypers. In 1953 breidde architect H. Koene de kerk aan de koorkant met een zeer ruim, nieuw koor. Bij deze uitbreiding werd ook een nieuwe pastorie gebouwd ten noorden van de kerk. Daar vond men funderingen van een eenbeukig gebouwtje met smaller rechtgesloten koor en daaromheen funderingen van een groter gebouw uit de late Middeleeuwen. Vroeger stond hier een kapel. Deze kapel werd voor het eerst genoemd in het jaar 1373.
  • Restanten van de Siegfriedlinie, een verdedigingslinie van de Duitsers tegen de Amerikanen. De stenen blokken en enkele bunkers zijn nog steeds te zien.

Archieven

De registers ginnen pas in de Franse tijd. Zie ook deze link Burgelijke Stand Bocholtz.