Anonieme gebruiker

Wijzigingen

Uit Genealogie Limburg Wiki
3.286 bytes toegevoegd ,  20 okt 2012 14:32
'''Baarlo''' (Limburgs:Baolder) is een aan linkeroever van de Maas gelegen Nederlands dorp in de Limburgse gemeente Maasbree, acht kilometer ten zuiden van Blerick/Venlo en ten noorden van Kessel. Een veer verbindt Baarlo met Steyl.

==Naam==
De oudste vermelding van de naam Baarlo is uit 1219. Baar betekent bloot of kaal, zoals nog in de uitdrukking baar geld. Hiermee wordt bedoeld dat het geld open en bloot op tafel ligt. De verkorte vorm bar is terug te vinden in barrevoets. Het woorddeel lo, loo of le betekent bos.

==Wapen==
De oudste akte van de schepenbank Baarlo dateert van 26 januari 1377. In 1629 zegelt ze voor het eerst met een eigen schepenbankzegel, dat de Heilige Petrus vertoont die in zijn linkerhand een sleutel en in zijn rechterhand via drie touwen of linten een wapenschild vasthoudt, waarop staat afgebeeld een naar links springend hert. Voor die tijd zegelden de plaatselijke heer, schout of pastoor de akten.

==Geschiedenis==
Uit bodemvondsten blijkt dat zich reeds voor het begin van onze jaartelling mensen in Baarlo gevestigd hadden. Later kwamen de Romeinen; zij bouwden aan de Romeinse weg tussen Tongeren en Nijmegen een vesting: Oyen (tussen Baarlo en Kessel).

==Kastelen==
De vier kastelen zijn de Borcht, ook wel d'Erp genoemd (oorspronkelijke bebouwing waarschijnlijk 13e eeuw), de Berckt (oorspronkelijke bebouwing 13e eeuw), de Raay (oorspronkelijke bebouwing 13e eeuw) en Scheres (ca. 1860).

==Religie==
De bevolking is overwegend Rooms-Katholiek. Over de eerste kerk of kerken van Baarlo is zeer weinig bekend. In de 19e eeuw werd de oude kerk te klein. Men besloot tot nieuwbouw. De later beroemd geworden Pierre Cuypers werd als architect aangezocht en de kerk kwam in 1878 gereed. In 1932 vergrootte Joseph Frassen de kruiskerk door het priesterkoor uit te breiden. In November 1944 werd de kerk door de Duitsers opgeblazen. Herbouw was niet mogelijk. Er werd besloten een nieuwe kerk te bouwen. Dit werk is voltooid in 1955.

==Archieven==
De archieven van de schepenbanken én de Doop- en Trouwregisters vanaf 1629 en Overlijdensregisters vanaf 1665 (parochie H. Petrus) bevinden zich in het Rijksarchief Maastricht. Zie ook deze link [http://www.genver.nl/lb/9002.htm DTB-registers Baarlo].

==Literatuur==
* Marinus Flokstra, Kastelen in het land van Kessel, blz. 82-115 (kasteel De Raay) uit 2005.
* Marinus Flokstra, Kastelen in het land van Kessel, blz. 115-137 (kasteel De Borcht) uit 2005.
*[http://opc4.kb.nl/DB=1/SET=40/TTL=1/CMD?ACT=SRCHA&IKT=8866&SRT=RLV&TRM=baarlo Overzicht van literatuur over Baarlo in de Koninklijke Bibliotheek (KB).]

==Externe links==
*[http://www.genbronnen.nl/bronnen/limburg/baarlo/dopen.html Baarlo dopen 1629-1818]
*[http://www.genbronnen.nl/bronnen/limburg/baarlo/huwelijken.html Baarlo huwelijken 1629-1818]
*[http://www.genbronnen.nl/bronnen/limburg/baarlo/overlijdens.html Baarlo overlijdens 1665-1832]
*[http://www.genbronnen.nl/bronnen/limburg/baarlo/secundair.html Baarlo secundaire bronnen]

*[http://baarlo.com Baarlo: Historisch kastelendorp; Geschiedenis; Kastelen]
*[http://deborcht.baarlo.com/home.htm Historische werkgroep Baarlo]
*[http://www.parochiebaarlo.nl/html/gparochie.html Naamlijst pastoors Baarlo]

[[Categorie: Gemeente Maasbree]]
[[Categorie: Gemeente Peel en Maas]]
24.518

bewerkingen