De Zuid Limburger

Uit Genealogie Limburg Wiki
(Doorverwezen vanaf De Zuid-Limburger)

Uitgebreide versie bewerkt naar Wikipedia

De Zuid Limburger is een krant die in het zuiden van Nederlands Limburg werd gesticht voor of in 1916. De eerste editie verscheen op 8 juli 1916. Het blad is als weekblad een voortzetting van Kerkraadsche Courant waarvan het laatste exemplaar op 1 juli 1916 verscheen.

Financiële hulp voor de oprichting kwam voornamelijk van de Katholieke Mijnwerkers Bond. Oprichter en eerste hoofdredacteur was dr. Henricus Verhagen (neerlandicus en priester-leraar aan het gymnasium Rolduc). Later werd het blad Anderdaagse courant voor het Land van Rode genoemd. Gezien de redactie en de aandachtsgebieden had de krant had het in zich de belangrijkste krant voor Zuid-Limburg te worden. Dat dit er niet van is gekomen, was te wijten aan mismanagement en doordat latere redacteuren zich vooral toelegden op het gemeentelijk gebeuren in Kerkrade.

Volgens dr. Lou de Jong in Het koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog, deel 1, werd De Zuid Limburger als eerste krant in Nederland een verschijningsverbod opgelegd. Nadat de exemplaren van 28 januari 1941 in beslag waren genomen vanwege opruiende teksten, verscheen het blad niet meer vanaf 7 februari 1941.
Na de oorlog stond de krant nog enige tijd onder leiding van de journalist Hans Berghuis (ook als dichter bekend, enkele bundels van hem verschenen bij Querido).

In de jaren '60 werd de krant opgekocht door het Dagblad de Limburger, dat er een gratis huis-aan-huisblad van maakte. Het is onder de titel Zuid Limburger een weekblad, met als verspreidingsgebied Kerkrade, Eygelshoven, Simpelveld, Bocholtz.

Bron / Externe links

Wiki-gemeenschap van Kerkrade, Gisteren en Vandaag (KGV): *http://www.kgv.nl/wiki/index.php/Zuid_Limburger_(weekblad)