Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Vogels

1.498 bytes toegevoegd, 10 jul 2017 19:14
k
geen bewerkingssamenvatting
==Algemene informatie==
De familienaam '''Vogels''' was en is een veel voorkomende familienaam in Limburg. Met name in Midden- Limburg bestond de naam al in de 16e eeuw in de buurt van de dorpen [[Wessem]] en [[Heel]], later ook in de dorpen [[Buggenum]] en [[Neer]]. Uit deze familie kwamen velen bestuursleden zoals schepenen, borgemeesters en schatheffers.

Varianten van de naam worden geschreven als '''Vogels, Voegels, Voeghels, Voghels'''. De familie moet echter niet worden verward met die van [[Veugelers]], welke in de omgeving van Beegden, Heel en Horn ook veelvuldig voorkwam.<br>
In 1718 en 1730 werden in Heythuysen kinderen gedoopt van Henricus ''Voegels'' en zijn vrouw Hendrica Hendrix. De andere zes kinderen werden echter gedoopt onder de naam ''Veughelers'' en ''Vogelaers''. Bij hun huwelijk in 1718 was zelfs sprake van een soort tussenvorm: ''Veugels''.

Bij de volkstelling van 1947 waren er in Nederland toen 2.217 dragers van de naam Vogels, waarvan 237 in Limburg. In 2007 waren er 3.759 drager van de naam, het zwaartepunt in de omgeving van Eindhoven.

<gallery>
Image:Vogels_graf1.jpg|''Grafkruis in de kerkfhofmuur te Heel''
Image:Vogels_graf2.jpg|''Graf in de kerk te Heel''
</gallery>

==Literatuur==
*Het aloude geslacht Vogels, door A.M.C.M. Vogels, Amsterdam, 1917
*Vogels studiebeurzen, door A.F. Beurden, Roermond, 1897
*De kinderen van Gerardus Vogels en Maria Caters uit Heel, deel I en II, door Cor Tubée in ''de Kroetwès'', 2008

[[category:Familienaam]]
3.366
bewerkingen

Navigatiemenu