Overleg:Hoofdpagina

Uit Genealogie Limburg Wiki

Alle pagina's behalve de hoofdpagina zijn momenteel te wijzigen door ingelogde gebruikers.

Is dat een goed idee?

Eugene 27 aug 2006 21:28 (CEST)

Er staat een typefout op de hoofdpagina, bij het woord veranderen ! Bij Wikipedia mogen de geregistreerde gebruikers ook alle pagina's aanpassen. Dat is net de kracht van wiki's. De wijzigingen zijn te volgen. Je kunt altijd zien wie wat veranderd heeft.

--Hsenden 28 aug 2006 11:30 (CEST)

Voorstel tot aanpassen structuur

  • Het niet kunnen wijzigen van de hoofdpagina lijkt me een goede zaak. Er wordt al te vaak ongestructureerd gewerkt en bij een project als dit zou dat funest kunnen zijn. Wie de indeling graag anders ziet, kan immers deze overlegpagina gebruiken om voorstellen te doen. Na afweging van argumenten kan dan worden besloten of een wijziging ook echt wenselijk en zinvol wordt geacht.
  • Ik stel (na enkele dagen knutselen in deze Genwiki) voor om het onderdeel "werkwijze" te veranderen in "bronnen en werkwijze". Beide zijn nauw met elkaar verbonden. Een extra onderdeel "bronnen" naast "werkwijze" kan ook, maar heeft niet mijn voorkeur. Zelf kijk ik vaak naar de bronnen in publicaties omdat ze je op een nieuw spoor kunnen zetten. Voor veel genealogen (en niet enkel beginners) is het goed om ook kennis te maken met andere bronnen dan alleen maar de kerkboeken.
  • Genealogie, geschiedenis en topografie zijn nauw met elkaar verbonden. In vragen en discussies in het forum Genealogie-Limburg duiken geregeld onderwerpen op waar in de huidige structuur van GenWiki geen ruimte is. Ik denk dan aan bijvorbeeld beschrijvingen van plaatsen en gebouwen met hun bewoners. Zo zou van een boerderij of kasteel een overzicht met eigenaren en bewoners kunnen worden gegeven. In navolging van de titel van het Land- en Stadrecht uit 1620 stel ik voor om een nieuw onderdeel tot te voegen met als titel "Stad en Land". Onder zo'n brede titel zouden zowel geschiedenis als topografie een plek kunnen vinden. Ik stel voor om daarbij niet uit te gaan van de huidige en toekomstige gemeentelijke indelingen, maar dat bijdragen kunnen worden geleverd op alle niveau's (streek, gemeente, kerkdorp, gehucht etc). Ik denk dat veel genealogen gebaat zijn met deze achtergrondinformatie.

Loe Giesen 2 sept 2006 09:16 (CEST)

Hallo Loe,

Ik zal de structuur zoals jij deze voorstelt overnemen... Lijkt me inderdaad een goede zaak.

Verder denk ik dat we om beslissingen te kunnen nemen misschien een klein team (gekozen uit leden?) zouden moeten samenstellen. Nu lijkt het alsof ik over alles beslis, hetgeen volgens mij geen goede zaak is...

Maar ja, ik ben dit nu eenmaal begonnen, en het staat op mijn server....

Eugene 2 sep 2006 10:51 (CEST)


Da's snel! Nu er meer dan drie onderwerpen staan, moet je de regel boven de opsomming even aanpassen. Als je "volgende" of "onderstaande" gebruikt, hoef je dat straks bij eventuele wijzigingen niet opnieuw aan te passen.

Loe Giesen

Overzichtelijkheid hoofdpagina

Beste Eugène,

Ik heb er alle begrip voor dat je met je server uit de kosten wil komen. Toch vind ik dat de plaats van de Google Ads nu ten koste van de vier (en niet meer drie) hoofdrubrieken gaat. Een plaats rechts van de inhoudsopgave lijkt me geschikter. Wellicht is het ook mooi èn functioneel om de vier hoofdrubrieken in de vorm van een kleine afbeelding met tekst eronder naast elkaar te zetten. Dat klikt lekker en valt beter op. Ook een plekje in de navigatiebalk zou ik toejuichen, want je moet nu telkens langs de hoofdpagina (dat tellertje loopt zo lekker op). In het navigatieblokje zit nu Hulp, terwijl het blok hulpmiddelen er meteen onder staat.

Loe Giesen

herziening voorpagina

Hallo Loe,

Ik denk dat je een paar goede punten naar voren brengt... Ik zou inderdaad ook liever de advertentie naast de inhoudsopgave zien. Ik ben nu nog aan het experimenteren. De inhoudsopgave wordt namelijk gegenereerd, en het is me nog niet helemaal duidelijk hoe ik daar de advertentie naast krijg.

De andere punten zal ik daarna z.s.m. oppakken.


Ik zag net bij http://nl.wikibooks.org/wiki/Handboek_MediaWiki/Magische_woorden dat je een automatisch gegenereerde inhoudsopgave kunt onderdrukken met __NOTOC__ en elders kunt plaatsen met __TOC__

Op http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Section#Table_of_contents_.28TOC.29 lees ik dat de code {{compactTOC}} een compacte inhoudsopgave moet genereren over de breedte (handig bij alfabet A-Z), maar dat krijg ik nog niet aan het werken. Bij deze link vindt je ook andere handige zaken over bijvoorbeeld de positie van een inhoudsopgave.

Loe, 19 sept 2006, 16:02


Beste Eugene,

  • Een hoofdpagina met de vier hoofdrubrieken wat prominenter in beeld (mischien linken via vier aardige afbeeldingen) lijkt me wat aantrekkelijker voor de bezoekers.
  • Stukje over Hulp kan m.i. daar vervallen; dat staat immers ook al bij de navigatie.
  • Als je de verenigingen ook nog als Rubriek neemt, hebben we 5 rubrieken en een sterkere hoofdpagina, waarvan het belangrijkste gedeelte ook bij een 15" scherm op 1 pagina past.
  • Laatste wijzigingen en Laatste nieuwe artikelen zijn vooral interessant voor mensen die de site vaak bezoeken. Die weten na enkele bezoeken dat ze beide rubrieken beneden aan de hoofdpagina vinden. Bovendien vinden die via de Hulpmiddelen wel de weg naar de Speciale pagina's.
  • Je voelt het misschien al aankomen: wat mij betreft kan de inhoudsopgave van de hoofdpagina onderdrukt worden / weggelaten worden. Bij een compact beginscherm is deze m.i. overbodig.

Loe Giesen 16 okt 2006 09:03 (CEST)