Oud-Caberg

Uit Genealogie Limburg Wiki

Oud-Caberg (Limburgs: Aajd Kaberg) is sinds 1920 een wijk gelegen in het uiterste noordwesten van de gemeente Maastricht. Oud-Caberg wordt begrensd door de wijken Malberg en Caberg en de landgrens met België (gemeente Lanaken). Voordat de naoorlogse wijk Caberg gebouwd werd, was Caberg de naam voor wat nu Oud-Caberg wordt genoemd.

Naam

De naam 'Oud' is afkomstig van het voormalige Oud-Vroenhoven dat al vanaf 1893 de officiële naam van deze parochiegemeente was. Het voorvoegsel 'Oud' is gebleven maar de achternaam is veranderd omdat er in 1955 een moderne woonbuurt onder de naam Caberg tegen het toenmalige Oud-Vroenhoven werd aangebouwd. De naam Caberg is een verbastering van 'Kouwenberg', deze naam komt al voor op een kaart uit 1633. Kouwenberg was ook de naam van een heuveltop aan de rand van het plateau, deze kennen we nu als de plaats waar (speeltuin) Fort Willem ligt. Andere namen voor deze heuvel zijn : Galgenberg (1632) en Hangdief-hofken (1744) als aanduidingen dat hier vroeger de misdadigers van Maastricht werden terechtgesteld. Het voorvoegsel 'Cou of Kouwen' betekent "op de hoogte", waarbij we moeten denken aan de hoogte, die over het lager gelegen Maasdal uitkijkt.

Geschiedenis

Tot de komst van de Fransen in 1794 behoorde Caberg tot de vrije rijksheerlijkheid Pietersheim. In 1893 werd het met Wolder en Nekum samengevoegd in de Nederlandse gemeente Oud-Vroenhoven. Deze gemeente werd in 1920 door Maastricht geannexeerd.

Monumenten

  • Restanten van de 18e eeuwse keizerlijke Couwenbergh.
  • De kerk 'Heilig Hart van Jezus' is in 1876 gebouwd. In dat jaar schonk Maximiliaan van Aken, grond en geld om de kerk te bouwen. In die tijd was dit gebied echter vrijwel onbebouwd !. Het kerkgebouw is door Joh. Kayser ontworpen volgens de toen heersende mode van de Neo-Gotiek. Dit is onder andere goed te zien aan de vele steunberen en de smalle en spitse vensters. In de jaren derig werd de kerk vergroot.