Op de Miste (Venlo)

Uit Genealogie Limburg Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Op de Miste in 1842, dat hier overigens niet met een naam staat aangegeven

Op de Miste was een smal en doodlopend straatje in het centrum van Venlo, dat heeft bestaan tot kort na de Tweede Weereldoorlog. Het liep vanaf de Steenstraat, nabij de Oude Markt. Het liep met een knik en hellend naar het lagere peil van de Maasstraat en had hier toegang toe via een steegje aan de westkant. In vroeger eeuwen diende de Miste waarschijnlijk als 'vluchtheuvel'. Later, in 1829, was er een privaat (toilet) voor de militairen die de wacht hielden aan de Markt en aan de Maaspoort. De naam betekent "Op de Mesthoop".

Na de Tweede wereldoorlog is het opnieuw aangelegd als rechtlopend steegje naast het theater De Maaspoort aan de Oude Markt, dat echter afgesloten was met een hek. Het liep toen alleen vanaf de Oude Markt. Bij een renovatie van dit gebied en de aanleg van de Maasboulvard rond 2010 is het weer als straatje hersteld lopende vanaf de Oude Markt.

Het omvatte veelal witgeschilderde middeleeuwse huizen tot aan de sloop kort na de Tweede Wereldoorlog. Op de oudste kaarten uit eind 1500 is niet duidelijk hoe ze nu verliep en of het oorspronkelijk wel aansluiting had met een andere straat (Maasstraat) in het westen. Vermoedelijk was het steegje toen dus breder en werd het daarom als straat weergegeven. Het kan zijn dat er een huis op gezet is, waardoor het nog maar een smaller steegje werd. Ook is niet duidelijk of het oorspronkelijk doorliep in noordelijke richting. Wel kwam het uit op de achterzijde van het vleeshuis aan de Markt.

Op de Miste