Ooijen

Uit Genealogie Limburg Wiki
Oijen. Detail van de Rivierenkaart (1849).

Ooijen (vroeger Oen) is een dorp gelegen aan de westzijde van de rivier de Maas, circa 30 kilometer boven Venlo.

Geschiedenis

De eerste vermelding van Ooijen stamt uit 1396. Het was een tijd lang een eigen heerlijkheid. Ooijen is bekend om het Kasteel-hotel Ooijen en het restaurant in de bijgebouwen, waar ook een camping bij is. Tot in de tweede helft van de zeventiende eeuw waren de bezitters van zowel de heerlijkheid als het huis leden van het adellijk geslacht Van Broeckhuysen.

In 1771 werd de schepenbank met Broekhuizenvorst samengevoegd (waar het kerkelijk ook al één geheel mee vormde). Toen het Spaanse koningshuis uitstierf, volgde de Spaanse Successieoorlog die er toe leidde dat ook Ooijen door de Pruisen werd bezet en formeel in 1713 Pruisisch werd. Dit bleef zo totdat de Fransen in 1794 Pruisisch Gelder definitief veroverden. In 1798 werden de heerlijke rechten en schepenbanken door de Fransen afgeschaft en vervangen door andere bestuursvormen. Bij de totstandkoming van het Koninkrijk der Nederlanden (1814) werd Ooijen hiervan onderdeel. Bij de Belgische onafhankelijkheiddstrijd (1830) koos dit gebied echter voor aansluiting met België en kwam het bij het vredesverdrag van London in 1839 bij de Duitse Bond, waar in 1866 uit werd gestapt. Sinds die tijd is Ooijen definitief in Nederland gelegen.

Een van de schokkenste gebeurtenissen in de recente geschiedenis van Ooijen is de executie van 4 mannen, P. A. Vergeldt, P.J. van Bracht, G.M. Brouwers en E.K.L. Hafmans, en het in brand steken van een boerderij door de Duitse bezetter op 15 oktober 1944.

Literatuur

  • Marinus Flokstra, Kastelen in het Land van Kessel, blz. 292-309 (kasteel Ooijen) uit 2005

Externe link