Nieuwenhagen

Uit Genealogie Limburg Wiki

Nieuwenhagen (Limburgs: Nuienhage) is een dorpskern in de gemeente Landgraaf in Nederlands-Limburg. Het oorspronkelijke dorp Nieuwenhagen is tegenwoordig grotendeels in het stedelijk weefsel van de gemeente Landgraaf in Parkstad Limburg opgegaan. In het westen grenst Nieuwenhagen aan het uitgestrekte natuurgebied Brunssummerheide.

Naam

Het voorvoegsel Nieuw duidt erop dat er in de buurt een ouder Hagen geweest moet zijn en dat deze plaats dus later gesticht werd. Hagen is het meervoud van het woord heg en kan erop duiden dat de nederzetting met een heg omgeven werd.

Geschiedenis

Uit de Romeinse tijd is de vondst van een gebouw bekend.

Het dorp is vermoedelijk rond het jaar 1000 ontstaan. De eerste vermelding van de dorpsnaam dateert echter van 1213. Na de Tachtigjarige Oorlog maakte Nieuwenhagen deel uit van de Republiek der Verenigde Nederlanden, om precies te zijn van de zo genoemde Generaliteitslanden. Nieuwenhagen was in die dagen een Staatse enclave in Spaans gebied. Om verkeer tussen het Spaanse Schaesberg en Waubach mogelijk te maken, werd over het grondgebied van Nieuwenhagen de Pasweg aangelegd, die tegenwoordig nog bestaat. In 1802 werd Nieuwenhagen een zelfstandige gemeente. Van 1830 tot 1839 maakte Nieuwenhagen, zoals de meeste andere Zuid-Limburgse gemeenten deel uit van België. Sinds 1982 vormt het samen met Schaesberg en Ubach over Worms de gemeente Landgraaf.

Nieuwenhagen heeft de volgende burgemeesters gekend:

  • J.W. Boermans, 1843-1873.
  • P.M.W.H.J. Jongen, 1873-1902.
  • L. Dohmen, 1902-1917.
  • J.W.M. Loyson, 1917-1928.
  • Mr. J.E.L.M.H. Geradts, 1928-1933.
  • Mr. A.M.H. Janssen, 1933-1938.

Monumenten

Een deel van Nieuwenhagen was na de Tachtigjarige Oorlog Spaans (en dus katholiek), waaraan vandaag nog altijd het katholieke kerkje aan het Sjpaans Kentje (Spaans kantje) herinnert. Het is een relatief eenvoudig bakstenen gebouw uit de achttiende eeuw met aan de voorgevel vier ionische pilasters die een eenvoudige fries met daarboven een timpaan in natuursteen dragen. Op het dak staat een kleine houten dakruiter.

Archieven

Er zijn geen kerkarchieven. Zie ook deze link akten Burgerlijke Stand.