Munsterbilzen

Uit Genealogie Limburg Wiki

Munsterbilzen is een plaats en voormalige gemeente in het zuiden van de provincie Belgisch-Limburg (Haspengouw). Munsterbilzen is in 1977 gefuseerd met de stad Bilzen en telt (in 2006) 4433 inwoners.

De abdij van Munsterbilzen

De abdij van Munsterbilzen was een rijksabdij, waarvan de stichting teruggaat tot de tijd van de Merovingers. Zij gaf haar naam aan het dorp Munsterbilzen.

De abdij is het oudste vrouwenklooster in de Dietse Nederlanden, want de twee volgende stichtingen, Susteren en Aldeneik, waren in het begin van de 8e eeuw. De vrouwenabdij van Belisia (Bilzen) werd, volgens de legende, rond het jaar 670 gesticht door de heilige Landrada, mogelijk onder de leiding van Lambertus, bisschop van Maastricht van 669 tot 709.

Het dorp dat zich van toen af nabij de abdijpoort vormde, kreeg de naam Belisia Monasterii of Munsterbilzen, in tegenstelling met Beukenbilzen en Eikenbilzen, nu de stad Bilzen en de vroegere gemeente Eigenbilzen.

In 881 werd de abdij, evenals de kerken van Tongeren, Luik, Maastricht en Sint-Truiden, verwoest door de Noormannen.

Ida van Bonen (of Boulogne-sur-Mer) (1032-1113), de moeder van Godfried van Bouillon en van Boudewijn, de eerste koning van Jeruzalem, werd hier opgevoed door de abdis van Munsterbilzen. Als dank begunstigde Ida in 1096 de abdis rijkelijk met goederen, die gelegen waren te Bilzen, Riemst, Waltwilder, Martenslinde, Gellik, Eigenbilzen en Rijkhoven.

De abdis van de rijksabdij (stift) was niet alleen vrouwe van Munsterbilzen, maar bezat ook heerlijke rechten over de dorpen Wellen, Haccourt, Hallembaye en Kleine-Spouwen. Zij was vorstin of prinses van het Heilig Roomse Rijk en beschouwde zich als soeverein heerser over deze vijf dorpen. Vanaf de 17e eeuw werd dit recht door het Sint-Lambertuskapittel van Luik en de prins-bisschop betwist en na vele processen erkende de abdis in 1773 definitief de soevereiniteit van de bisschop.

Tijdens de Franse Revolutie werden de goederen die betrekking hadden op de abdij verkocht en werd het kapittel ontbonden.

Recente archeologische ontdekkingen

In juni 2006 zijn er bij wegwerkzaamheden aan de N730, in de onmiddellijke omgeving van de kerk van Munsterbilzen, een tiental zeldzame boomgraven ontdekt. De uitgeholde boomstammen, met skelet, zijn uniek in Vlaams Belgie. Ze zijn meer dan duizend jaar oud.

Bron

Nederlandse Wikipedia

Externe links