Maasniel

Uit Genealogie Limburg Wiki
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Wapen van Maasniel met daarin het wapen van de adellijke familie Van Vlodrop
Maasniel (Gemeenteatlas 1868).

Maasniel (Limburgs: Neel) maakt sinds 1959 deel uit van de gemeente Roermond. Daarvoor was het een zelfstandige gemeente.

De gemeente Maasniel werd gevormd door de dorpen Maasniel, Leeuwen en Asenray en de gehuchten Broekhin, Spik, Straat, Maalbroek, Thusershof en Gebroek. Maasniel kent ondanks de annexatie nog een geheel eigen karakter, dat voor een belangrijk deel gedragen wordt gehouden door een rijk verenigingsleven.

Geschiedenis

Maasniel wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde van de bisschop van Utrecht, in het jaar 943. Het gaat hier om "Nieol", en hoewel het niet geheel zeker is dat het hier daadwerkelijk om Maasniel gaat, is dit wel zeer waarschijnlijk.

Vanaf de 13e eeuw maakte het gebied van de voormalige gemeente Maasniel deel uit van de heerlijkheid Daelenbroeck, waarvan de zetel was gevestigd in het gelijknamige kasteel, nabij Herkenbosch. Deze hoorde bij het Overkwartier van Gelre of Opper-Gelre en was dus achtereenvolgens Spaans en Oostenrijks (of Belgisch). In de Franse tijd hoorde het ook bij het Belgisch Departement van de Nedermaas.

De plattelandsgemeente Maasniel werd in 1959 bij het stedelijke Roermond gevoegd. Dit was de eerste grote herindeling in Nederlands Limburg. Al vier keer eerder in de geschiedenis was de zelfstandigheid van Maasniel serieus bedreigd, maar tijdens de modernisering van Limburg in de jaren vijftig kwam het proces in een stroomversnelling. Maasniel werd zich pas bewust van zijn eigenheid, toen die op het punt stond te verdwijnen. Als reactie daarop ontstond er belangstelling voor het lokale verleden en kwam de behoefte op aan een eigen verhaal en herkenbare symbolen (zie onder Literatuur).

Bezienswaardigheden

Markante gebouwen in het dorp zijn onder andere:

  • de Laurentiuskerk, die na gehele verwoesting in de Tweede Wereldoorlog rond 1950 weer herbouwd is.
  • De Thooren, een in 1990 gerestaureerd huis met oude paardenstal en een omringende kleine gracht, waarvan de oorsprong waarschijnlijk rond het begin van de 15e eeuw ligt.
  • De Tegelarij, waarvan de oorsprong teruggaat naar de 17e eeuw.

Vroeger stond het dorp vooral bekend om zijn twee grote steenfabrieken, waarnaar ook de buurt Brikkenoven (Limburgs voor 'steenoven') is genoemd, waarin dankzij de kleiige ondergrond vele stenen gebakken zijn. Ook was er een brouwerij genaamd De Leeuw.

Maasniel is sinds de jaren '60 zeer sterk uitgebreid en vastgebouwd aan Roermond. Onder andere de wijken Tegelarijeveld, Brikkenoven, De Wijher en De Heuvel maken thans deel uit van Maasniel.

Literatuur

Archieven

De doopregisters beginnen in 1652, de huwelijksregisters in 1653 en de overlijdensregisters in 1697 (parochie H. Laurentius). Er zijn grote hiaten voor de eerste helft van de 18e eeuw. Zie ook deze link DTB-registers en Burgerlijke Stand.

Externe links