Leuth (Duitsland)

Uit Genealogie Limburg Wiki
Versie door Ad Welschen (aka AJW) (overleg | bijdragen) op 18 sep 2012 om 10:36 (→‎Geschiedenis: Fliegerhorst Venlo)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

Leuth is een van de zes stadsdelen van de gemeente Nettetal in de deelstaat Noordrijn-Westfalen in Duitsland. Tot 1970 was het een zelfstandige gemeente. De plaats is een grensdorp bij Venlo. De voormalige grensovergang op de autosnelweg heette officieel 'Schwanenhaus/A 61'. Daarnaast bestond er een tweede grensovergang, 'Grüne Grenzübergang Tor 9' genaamd.
Qua natuur is Leuth bedeeld met drie meren (Poelvenn, Schrolick en Wittsee). Deze behoren evenals het heide- en bosgebied tot het natuurgebied Venloer Heide. Dit is een populaire bestemming voor een dagje uit. Langs de plaats lopen meerdere goed bewegwijzerde fietsroutes tot aan het Nederlandse Maasdal toe. Ook zijn er fietsverbindingen met gebieden voor dagrecreatie tussen de Nette, Niers en Maas.

Geschiedenis

De eerste schriftelijke vermelding van de plaats dateert uit 1251. Het landelijke karakter van de plaats is goed behouden gebleven. De oude dorpskern staat onder monumentenzorg.
Vele eeuwen vormde Leuth het grensgebied tussen het hertogdom Gelre en het hertogdom Gulik. Tot 1930 behoorde de plaats tot het district Geldern, heden behoort het tot het district Viersen. De geschiedenis van de plaats is nauw verbonden met de geschiedenis van de Heren van Krieckenbeek, later Graven van Schaesberg. De Heren van Krickenbeck regeerden al sinds de 13e eeuw over het stroomgebied van de Nette. Langs de Nette lieten zij een watermolen bouwen, de Leuther Mühle.

Grote delen van het oudste Natuurbeschermingsgebied van Noordrijn-Westfalen (het NSG Krickenbecker Seen) behoren tot het oppervlakte van de voormalige gemeente Leuth.

Op het gebied Venloer Heide tussen Leuth, Herongen en Venlo is de vliegbasis Venlo-Herongen (Fliegerhorst Venlo) gebouwd, die tussen 1941 en 1945 is gebruikt als basis voor nachtjagers.

Externe links