Lemiers

Uit Genealogie Limburg Wiki
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

Lemiers (Limburgs: Lemieësj (ook wel geschreven als Lemiesch)) is een klein kerkdorpje in Nederland, gelegen in de gemeente Vaals, in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg en het grenst aan Duitsland. Na de aanleg van de weg van Maastricht naar Vaals (nu de N278) verschoof de kern van het dorp in westelijke richting

Naam

De naam Lemiers kan afgeleid zijn van Limarias dat te maken heeft met het Latijnse limus, modder.

Geschiedenis

In 936 reisde de Duitse keizer Otto I na zijn kroning langs deze weg naar Maastricht. Omstreeks 1055 schonk graaf Katelo een hof in Lemiers aan de Mariakerk in Aken.

In de vroege middeleeuwen lag Lemiers aan de verkeersader Tongeren-Maastricht-Aken.

Monumenten

  • In 1896 werd een nieuwe Sint-Catharina en Luciakerk gebouwd, een gebouw in neoromaanse stijl ontworpen door architect Jan Jorna.
  • Oud-Lemiers met de Sint-Catharinakapel ligt aan de zuidkant van de Selzerbeek.
  • Kasteel van Lemiers.
  • De Sint-Catharinakapel is een voormalig zaalkerkje in romaanse stijl uit de 12de eeuw. De kapel werd rond 1350 toegewijd aan de Heilige Maagd en de Martelares Catharina. Dit zou gebeurd zijn na een ingrijpende vernieuwing van de romaanse kapel. De kapel blijkt in 1497 te vallen onder de parochie Vijlen. In 1648 laat Georg von Stücker het koor vernieuwen. Later vindt er een algehele restauratie plaats door Stückers schoonzoon Wilhelm von Fürth. Daaraan herinnert het jaartal 1683 dat nog zichtbaar is op het derde spant in de kapel. Ruim een eeuw later, in 1785, wordt de kapel opgeknapt en van een nieuwe vloer voorzien waarbij de 14e eeuwse grafsteen bij het Maria-altaar verdwijnt. In 1879 wordt de kapel verheven tot rectoraatskerk. Door de bouw van de nieuwe kerk wordt de kapel in 1896 buiten gebruik gesteld. Ondanks de restauratie in de jaren 1896-1897 door Pierre Cuypers zijn in 1921 nieuwe herstellingen nodig. In 1928 volgt een nieuwe restauratie onder leiding van W. Sprenger. Het grootste deel van de inventaris is toen overgebracht naar de nieuwe kerk aan de Rijksstraatweg. De muren van de kapel zijn in 1975 beschilderd door Hans Truijen.