Kasteel Trips

Uit Genealogie Limburg Wiki

Het Kasteel Trips is een waterburcht in het dal van de Worms, gelegen aan de noordoostelijke stadsrand van Geilenkirchen in het district Heinsberg (Noordrijn-Westfalen), dicht bij de grens met het Nederlandse Zuid-Limburg. Sinds de 14de eeuw was dit kasteel het stamslot van de familie Berghe von Trips. In de eerste helft van de 18de eeuw kwam het gebouw aan de barons van Eynatten, die de middeleeuwse burcht in barokke stijl verbouwden.

De familie Berghe von Trips / van Berghe-Trips

De familie Berghe von Trips speelt ook een rol in Zuid-Limburg, zie met name [1] (Adam van Berghe-Trips en volgenden), maar bijvoorbeeld ook in Midden-Limburg, op kasteel Hillenraad (Wolff-Metternich#Gravin Eugenie). Er zijn voorts familiebanden met Hoen van Cartils (van kasteel Cartils, zie [2]) en van Loë.

Bewoningsgeschiedenis

Reeds in 1172 wordt een Meinerus von Trips vermeld. Vele generaties later, in 1342, wordt Johannes von Trips vermeld als leenman van Jan III, hertog van Brabant. Zijn familie bouwde op deze plaats de eerste burcht. Door het huwelijk van Nees (Agnes) von Trips kwam het bezit in 1376 aan haar echtgenoot Daem (Adam) van Berghe, wiens dochter Catharina van Berghe uit zijn eerste huwelijk, het in 1383 inbracht in haar huwelijk met Arnoud van Merwede en Stein ('op de Maze')[1]. Deze verpandde het aan de neef van zijn vrouw, die evenals zijn vader Daem van Berghe heette. Diens zoon Willem is in 1402 in het bezit van de burcht. Willems zoon Carsilius verbond zijn familienaam met die van de burcht en noemde zich vanaf 1473 „van Berghe, genaamd Trips“.

In 1612 is de erfmaarschalk van Gelre, Arnold van Boedberg, leenman van Trips. Hij wordt in 1622 opgevolgd door zijn zwager Herman van Hoensbroeck, na wiens dood de burcht aan Hendrik van Berghe tot Anstel komt. Zijn familie blijft eigenaar tot in de 18de eeuw. Met de dood van Adolf Berghe von Trips, zoon van Herman Diederik van Berghe en zijn vrouw Magdalena Regina van Eynatten, sterft in 1726 het geslacht Berghe von Trips (tot Trips) in mannelijke linie uit. Adolfs neef Johan Stefan van Eynatten te Reimersbeek, een zoon van Julia Salome Berghe von Trips, wordt vervolgens in 1727 met het kasteel beleend. Nakomelingen van de barons van Eynatten bewoonden het gebouw nog tot in de jaren 80 van de vorige eeuw. Het echtpaar von Eynatten verkocht het complex in 1989 aan een bouwondernemer uit Kerpen. Sindsdien zijn verbouwingen uitgevoerd aan de beide voorburchten en het herenhuis.

Noot

  1. Deze familie is ook bekend in verband met de heerlijkheid Limbricht. Arnold van Merwede en Stein verkreeg Limbricht door zijn huwelijk met Catharina van Berghe. Bij gebrek aan een mannelijke opvolger ging Limbricht uiteindelijk ca. begin 1400 aan haar neef Adam van Berghe (ridder, heer te Limbricht, Meersenhoven en Sittard). Vervolgens krijgt Limbricht eerst de zoon Willem van Berghe als heer, en aansluitend (1448) komt de heerlijkheid Limbricht aan Henri van Welkenhuyzen, gehuwd met Willems zus Agnes, dochter van Adam van Berghe.

Externe links

  • [3] Kasteel Trips in een website over Geilenkirchen van Wilhelm Jansen
  • [4] Hout-ingelegde vloer van de barokke feestzaal van het kasteel.