Emmerik

Uit Genealogie Limburg Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Bewerkt naar Wikipedia

Emmerik (sinds 1 februari 2001 heet de stad Emmerich am Rhein, daarvoor was het Emmerich [6]) is een stad en gemeente aan de Rijn in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, gelegen aan de rechteroever (de noordelijke) van de Rijn op Rkm 852, ongeveer 10 kilometer ten noorden van Kleef en ongeveer vijf kilometer ten zuiden van de Nederlandse grens bij 's-Heerenberg.
De gemeente Emmerik telt 29.621 inwoners [2] en heeft een oppervlakte van circa 80 km². Het hoogste punt in de gemeente is de Eltenberg met 82 m boven NN.
Emmerik is met de auto te bereiken via de Nederlandse autosnelweg A12 die overgaat in de Duitse A3 (Arnhem-Oberhausen) en ook via de provinciale weg uit de richting van het Nederlandse 's-Heerenberg en Doetinchem.

Geschiedenis

In het jaar 828 wordt Emmerik voor het eerst schriftelijk vermeld, maar het ontstond vermoedelijk omstreeks het jaar 700. Vervolgens ontwikkelde Emmerik zich tot een handelsplaats.
In 1233 verleende graaf Otto van Zutphen en Gelre door de bevoegde autoriteit van de Roomse Keizer Frederik II en de Duitse koning Hendrik VII (vader en zoon) Emmerich de status van koninklijke stad van het rijk.
Tussen 1307 en 1570 was Emmerik een hanzestad.
Emmerik heeft tot 1402 tot het hertogdom Gelre behoord. Er zijn nog voorbeelden van de Oud-Gelderse bouwstijl terug te vinden. Een voorbeeld hiervan is de zuidelijke gevel van de St. Martini Münsterkirche, die in de eerste helft van de 16e eeuw werd gebouwd.
Tot het Congres van Wenen waren de huidige stadsdelen Borghees, Klein-Netterden, Leegmeer en Speelberg Nederlands grondgebied. In 1816 kreeg Pruisen deze buurtschappen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Emmerik op 7 oktober 1944 door een Britse luchtaanval voor 90% vernietigd.[3][4][5]
Tussen 1949 en 31 juli 1963 was het huidige stadsdeel Elten door Nederland geannexeerd.

Stadsdelen en kerkdorpen

Emmerik bestaat uit de volgende 10 stadsdelen en kerkdorpen:
• Altstadt
• Borghees, 389 inwoners
• Dornick, 445 inwoners
• Elten (met Hoch-Elten), 4701 inwoners
• Hüthum, 3120 inwoners
• Klein-Netterden, 544 inwoners
• Leegmeer
• Praest, 2055 inwoners
• Speelberg
• Vrasselt, 1366 inwoners
Verder is er nog de buurtschap:
• Elsepaß

Religie

In Emmerik staan diverse kerken, waaronder drie in het centrum. Voorbeelden hiervan zijn de St. Aldegundiskirche, de St. Martinikirche, de Heilig-Geist-Kirche in de stadsdeel Leegmeer en de Christuskirche.
In de St. Martinikerk bevinden zich een 11e-eeuwse crypte, een gotisch koorgestoelte en een schatkamer. Het oudste deel van de kerk heeft een Romaanse oorsprong. Dit zou volgens de overlevering de kerk zijn die Willibrord stichtte. De kerktoren is inclusief het kruis 69,5 meter hoog.
In de 15e-eeuwse St. Aldegondiskerk, die in de laatste oorlog zwaar werd beschadigd, bevindt zich een zeer groot concertcarillon. De torenspits is na de laatste oorlog niet meer op de toren teruggeplaatst.
In het centrum van Leegmeer ligt de Heilig-Geist-Kirche, een moderne betonnen centraalbouw kerk, gebouwd in de jaren 1960, met een groot metalen kruis van schroot. Deze bouw van Dieter Georg Baumewerd en het kruis van Waldemar Kuhn weerspiegeln de modernisering van de Katholieke Kerk tijdens het Tweede Vaticaans Concilie.
Bij Pauselijke Bulle "De Salute Animarum" van 16 juli 1821 werd Emmerik uit de Hollandse Zending genomen en ingevoegd in het Diocees Münster.

Openbaar vervoer

Voor de komst van de ICE anno 2000 was het station Emmerich een belangrijk grensstation op de lijn Amsterdam - Arnhem - Keulen - Frankfurt, omdat hier van locomotief gewisseld moest worden deden alle internationale- en EuroCity treinen station Emmerik aan. Per trein is Emmerik nu alleen nog bereikbaar met de sneltreinen en stoptreinen vanuit Duisburg en Keulen.

Busvervoer

Emmerik is vanuit Nederland, 's-Heerenberg te bereiken met een minibusje/taxibusje (buslijn 91). Vanuit Nijmegen is Emmerik te bereiken met snelbuslijn 58. Beide diensten worden verzorgd door de vervoersonderneming NIAG. Nederlandse vervoerbewijzen zijn geldig tot en vanuit Emmerik.[7] Verder worden Kleef, Elten en Rees verbonden met Emmerik.

Bezienswaardigheden en recreatie

• De Rheinbrücke Emmerich van de B220 over de Rijn bij Emmerik is met een overspanning van 500 meter en een totale lengte van 1228 meter de langste hangbrug van Duitsland.
• Het PAN-Kunstforum/Plakatmuseum is gevestigd in een speciaal daarvoor gerenoveerd fabrieksgebouw in het centrum van de stad en beheert een omvangrijke collectie affiches verzameld door Ernst Müller. Het museum organiseert daarnaast ook wisselende exposities van hedendaagse kunst.
• Het Rheinmuseum presenteert scheepsmodellen en tentoonstellingen over de rijnvaart en de geschiedenis van de stad Emmerik.
• De jachthaven van Emmerik wordt genoemd als één van de grootste binnenhavens voor de watersport aan de Rijn.
• Rheinpromenade: in Emmerich waren in april 2007 festiviteiten ter gelegenheid van de officiële opening van de vernieuwde Rijnboulevard. De kadewal werd verhoogd en de boulevard werd aantrekkelijker gemaakt voor wandelaars.
• In het park aan het einde van de Rheinpromenade bevindt zich het Haus im Park. Dit is sinds 1968 het idyllisch gelegen onderkomen van de Kunstverein Emmerich. De tentoonstellingsruimte is in het weekend geopend.

Geboren in Emmerik

• Rudolph Willem van Lynden (1808-1876), Nederlands gedeputeerde, burgemeester en Commissaris des Konings
• Jacob Dirk Carel van Heeckeren van Wassenaer (1809-1875), conservatief lid van de Eerste Kamer
• Reinier Cornelis Keller (1905-1981), Internationaal en Nationaal Grootmeester dammen

Trivia

• Het hoofdkantoor en de productiefaciliteiten van de firma Katjes (producent van dropwaren en snoep) zijn gevestigd in Emmerik.
• In Emmerik-Vrasselt zijn fabrieken voor Bouwkeramiek (voor gesmoord Vrasselts Blauw)

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

• Herbert Kleipaß: Emmerich am Rhein. (Bildband), Erfurt, 2005, ISBN 3-89702-847-6
2. ↑ (de) Amtliche Bevölkerungszahlen Landesbetrieb Information und Technik Nordrhein-Westfalen (IT.NRW)
3. ↑ (en) Royal Air Force Bomber Command. Campaign Diary October 1944
4. ↑ Friedrich, Jörg: De brand, de geallieerde bombardementen op Duitsland, 1940-1945 vertaald [uit het Duits] door Sander Hendriks, kopijred. Sjoerd de Jong, Mets & Schilt, Amsterdam 2004. ISBN 90-5330-384-7
5. ↑ (de) Schnatz, Helmut: Die Zerstörung der deutschen Städte und die Opfer. in: Hessische Landeszentrale für politische Bildung: Der Bombenkrieg und seine Opfer, Polis Nr. 39, Frankfurt am Main 2004, pag. 44 PDF
6. ↑ (de) Stadtinformation - Daten und Fakten Stadt Emmerich
7. ↑ (de) Bijzondere regeling voor kaartintegratie Nijmegen - Kleve - Emmerich - Doetinchem VGN-Online, PDF