Welkenraedt

Uit Genealogie Limburg Wiki
Versie door Ad Welschen (aka AJW) (overleg | bijdragen) op 20 sep 2012 om 21:47 (Nieuw)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

Bewerkt naar Wikipedia

Welkenraedt is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Luik. De gemeente telt ruim 9000 inwoners. Met de twee buurgemeenten Baelen en Blieberg en het oosten van Voeren vormt ze de zogenaamde Platdietse streek. De plaats behoorde tot het oorspronkelijk gebied van het hertogdom Limburg.

Taal

In de gemeente wordt/werd een Duits-Nederlands (Ripuarisch-Limburgs) grensdialect gesproken, maar bij de vastlegging van de taalgrens (in 1963) kwam de gemeente toch aan de Franstalige kant van de taalgrens terecht. Toch was de mogelijkheid voor het instellen van Nederlandse of Duitse taalfaciliteiten opengelaten (artikel 16 van de Wet op het gebruik van de talen in bestuurszaken). Volgens artikel 3 van de Wet op het gebruik van de talen in het onderwijs (18 juli 1963) is er in Welkenraedt de (theoretische) mogelijkheid het onderwijs in een andere dan de Franse taal te organiseren.

Geschiedenis

Tot de opheffing van het Hertogdom Limburg hoorde Welkenraedt tot de Limburgse hoogbank Baelen. Net als de rest van het hertogdom werd Welkenraedt bij de annexatie van de Zuidelijke Nederlanden door de Franse Republiek in 1795 opgenomen in het toen gevormde departement Ourte.

Overige kernen

Vervoer

Welkenraedt is een klein spoorwegknooppunt aan de spoorlijn Luik - Aken) en [[spoorlijn Welkenraedt - Eupen), en het station Welkenraedt dankt een stuk zijn naambekendheid in Vlaanderen als bestemming van bepaalde treinen op de verbinding van de kust, via Brussel naar het oosten van het land. Ook de hogesnelheidslijn HSL 3 doorkruist Welkenraedt.

Bezienswaardigheden

  • Kasteel Ruyff (17de eeuw) te Hendrikkapelle
  • Kasteel Baelen (uit 1737) te Hendrikkapelle
  • Sint-Georgskerk (gotisch, met romaanse toren) te Hendrikkapelle
  • Amerikaanse militaire begraafplaats te Hendrikkapelle

Externe links